Namn på A, a, den första bokstaven i det grekiska alfabetet (ἄλφα, A, α).
Den har använts och används i en mängd sammanhang, till exempel om det grupptest som kom till användning 1917 för testning av rekryter till USA:s armé (Army Alpha), det verbala testet i motsats till det icke-verbala testet (Army Beta).
Alfa betecknar den valda signifikansnivån vid statistisk hypotesprövning, det vill säga den risk man tar att förkasta en nollhypotes som är riktig (sann). Alfa anger storleken av det så kallade typ I-felet (alfakoefficienten, eng: alpha coefficient). Se statistisk signifikans.
Inom fysiologin används ofta termer som börjar på alfa-:
Alfarytm eller alfa-aktivitet i hjärnans elektriska aktivitet som i regel har en frekvens på 8-12 per sekund.
Alfavågor avleds från tinning-, nack- och hjässloberna och uppträder hos personer i vaket men avslappat tillstånd.
Alfavågsblockering sker när individen utsätts för t ex ljus- och ljudeffekter som aktiverar uppmärksamheten.
Alfavågsträning är en väsentlig del av biofeedbackträning.
Alfareceptorer (alfaadrenerga receptorer) reagerar på adrenalin och noradrenalin på det sättet att de medverkar till sammandragning av blodkärlen (vasokonstriktion), avslappning (vasodilation) av den glatta (icke viljekontrollerade) muskulaturen i tarmkanalen, utvidgning av pupillerna.
Alfareceptorstimulerare och alfareceptorblockerare är sådana ämnen som stimulerar respektive blockerar aktiviteten i alfareceptorerna.
Alfabana är en nervbana som leder impulser från ryggmärgen till en muskels extrafusala trådar vilka utgör muskelns huvudmassa, medan gammatrådarna (g-trådarna) åstadkommer sträckning i spolarna i muskeln (de intrafusala muskelbuntarna). Alfatrådarna är större än gammatrådarna. (Extrafusal = liggande utanför spolarna, intrafusal = innanför dessa.)