Främlingskap används dels i betydelsen anonymitet, isolering, bristande förankring i den omgivande sociala verkligheten, i politisk och kulturell verksamhet, dels i betydelsen känsla av främlingskap, isolering, tappad förankring i samhälls-, familje- och arbetsliv.
Ordet, som är från 1300-talet, kom att användas av den tyske sociologen och samhällsekonomen Karl Marx (1818-1883) för att beskriva det främlingskap som industrialiseringen för med sig genom att människor inte längre – som de hade i jordbruks- oc hantverkssamhället – har kontroll över produktionsmedlen (fabrikernas maskiner och apparater ).
På 1960-talet användes ordet alienation av nymarxister för att helt allmänt beteckna den främlingskänsla som många anställda upplever i förhållande till sitt arbete och sig själva (självalienation).
Många psykologer hävdade att samhällslivet tvingar oss att spela ett spel med fasader i stället för att visa oss som vi är. Vi vågar inte ge uttryck för våra känslor, attityder och värderingar.
Alienation kan på detta sätt uppfattas som jag-främlingskap, en socialt och kulturellt betingad depersonalisation (avpersonalisering).
I flera undersökningar har man kunnat visa att brister i följande avseenden bidrar till uppkomsten av alienation hos de anställda: (a) egen kontroll över arbetets utförande, (b) uppfattning av arbetets meningsfullhet och den egna insatsens plats i ett större sammanhang och (c) social gemenskap. (Detta är en psykologisering av termen. Hos Marx hade den en samhällsfilosofisk och sociologisk innebörd.)
Relaterade sökord: anomi, ensamhet, existentiell neuros, inlärd hjälplöshet, isolering, utbrändhet.
Ordformer:
Verb: alienera, alienerar, alienerande, alienerade, alienerad, alienerat (eng: alienate [ˈeɪliəneɪt], alienates, alienating, alienated).
Adjektiv: alienerad (eng: alienated).
Adverb: alienerat (eng: alienatedly).
Etymologi:
Latin: alienare {uttal: alliena´re} 'främliggöra', 'avlägsna', 'överlämna', 'undvika'; alienus {uttal: allie´nuss} 'främmande', 'ovänlig'; alius {uttal: a´liuss} 'annan'.
["depersonalisation","anomi","existentiell neuros","Karl Marx","isolering","utbrändhet","ensamhet","inlärd hjälplöshet","självalienation","änslor","attityder","värderingar"]