general personality disorder [ˈdʒenrəl ˌpɜ:səˈnæləti dɪsˈɔːdə, USA:-uttal: ˈdʒenrəlˌpɜ:rsəˈnæləti dɪsˈɔːrdər], general PD
1. Rubrik i DSM-5 med text som utformats enligt egenskapsmodellen för diagnos av personlighetssyndrom. Den är ett exempel på att man i DSM-5 i viss utsträckning går över från en kategorimodell till en dimensionell klassificering (eng: dimensional classification).
Där anges fyra dimensioner med olika grader av funktionsavvikelse som förekommer hos personer med personlighetssyndrom:
- kognition (eng: cognition): sätt att uppfatta och tolka eget och andras sätt att vara samt situationer och händelser,
- affektivitet (eng: affectivity): hur adekvata känsloreaktionerna är, deras bredd och nyansering samt intensitet
- sätt att fungera tillsammans med andra människor (eng: personal functioning)
- impulskontroll (eng: impulse control).
Det innebär att man fastställer ett individuellt, varaktigt mönster i sättet att vara och reagera som medför påtagliga svårigheter och lidande för personen själv eller i relation till omvärlden.
I den svenska översättningen (Mini-D 5) har rubriken General personality disorder översatts med "Generella diagnostiska kriterier för personlighetssyndrom".
Dessa används i psykiatrisk verksamhet och i klinisk psykologi i ett första steg när man bedömer om en person har ett sätt att förhålla sig, agera och reagera som stämmer med diagnos för personlighetssyndrom. I ett andra steg går man sedan över till att fastställa typ eller form av personlighetssyndrom.
Man gör på ett liknande sätt enligt ICD-11 (2018) men i stället för att som i DSM-5 fastställa vilken typ av personlighetsstörning (categorical personality disorder) det är fråga om anger man vilken eller vilka av sex egenskapsdomäner (övergripande egenskaper) som är utmärkande för personlighetsstörningen i det enskilda fallet.
2. Beteckning på personlighetssyndrom i allmänhet med för de flesta sådana gemensamma egenskaper. Ett sådant allmänt begrepp för personlighetssyndrom används exempelvis i forskning om hur personlighetssyndrom förhåller sig till missbruk och andra psykiska problem.
Vad som i så fall ska bedömas som personlighetssyndrom avgörs i båda betydelserna av termen bland annat med hjälp av intervjuformulär eller frågeformulär, till exempel SCID.
Föråldrad benämning: persona pathologica {uttal: perså´na pattållåg´icka} 'psykopati'.
Relaterade sökord: diagnos, diagnostik, generalkriterium, kategoriindelning, personlighetssyndrom, syndrom, transdiagnostik.
["personlighetsstörning","personlighetssyndrom>>personlighetsstörning","egenskapsmodellen","ICD-11","egenskapsdomäner","kategorimodell","generalkriterium","dimensionell","begrepp","dimensioner","kognition","funktionsavvikelse","SCID","DSM-5","Mini-D 5","diagnostik","klinisk psykologi","impulskontroll>>impulskontrollstörning","affektivitet","kategoriindelning","transdiagnostik","diagnos","kriterier","syndrom"]