1. case history, patient history, medical case history [ˈmedɪkl ˌkeɪsˈhɪstərɪ], medical history, anamnesis [ˌænæmˈniːsɪs]
2. anamnesis [ˌænæmˈniːsɪs]
Grekiska: ἀνάμνησις {uttal: annamn´äsiss} 'minne för sådant som hänt tidigare'; ἀνά 'på' + μιμνήσκειν {uttal: mimnäs´kejn ´minnas'}.
1. I psykiatrin och den kliniska psykologin har termen samma betydelse som i medicinen, nämligen vad en person och de som känner denne minns och kan berätta om en sjukdoms eller om psykiska besvärs yttringar från början och fram till den tidpunkt då personen söker professionell hjälp.
På engelska är uttrycket case history vanligare än ordet anamnesis i denna betydelse. Inom psykiatrin används uttrycket psychiatric history för en anamnes med inriktning på att få en bild av tidigare tecken på eller yttringar av aktuella problem.
En motsvarande term inom klinisk psykologi, till exempel neuropsykologi, är psychological history (psykologisk anamnes), i en del framställningar på svenska felaktigt översatt med "psykologisk historia".
2. Endast på engelska:
a. minne i betydelsen minnesförmåga
b. minne i betydelsen sådant man minns
c. i Platons filosofi en typ av återerinring som gäller vad den individuella själen (enligt Platons själavandringslära) upplevt och uppfattat i en tidigare vistelse i begreppens rena värld, idévärlden.
Relaterade sökord:
anamnesupptagning, diagnos, epikris, katamnes, omvårdnadsanamnes, utvecklingsanamnes.
Ordformer:
Adjektiv: anamnestisk, anamnestiskt, anamnestiska (eng: anamnestic 1. mnemonic 'mnemoteknisk', 2. anamnestisk).
På en del ställen i Socialstyrelsens dokument används adjektivformer utan 's' före '-tisk': anamnetisk, anamnetiskt, anamnetiska.
I jungiansk psykoterapi används uttrycket 'anamnesisk analys' om psykologens och patientens gemensamma rekonstruktion av de upplevda besvärens (neurosens) uppkomst och utveckling.
Pluralisformer på engelska: anamneses [ˌænæmˈniːsiːz], medical case histories.
["diagnos","epikris","psykiatrin","kliniska psykologin","neuropsykologi","anamnesupptagning","katamnes","utvecklingsanamnes","omvårdnadsanamnes","idévärlden","Jungiansk","psykoterapi","mnemoteknisk"]