Sådan förändring som gör att något bättre stämmer med sin omvärld eller bättre klarar sig i denna.
Det kan ske genom konstruktiv justering eller avpassning, genom avtrubbning och utslätning eller genom följsamhet och lydnad. Anpassning kan uppnås genom biologisk utveckling eller genom olika slag av inlärning och tänkande.
Begreppet anpassning intog en framträdande plats i psykologin fram till mitten av 1960-talet. Motsatsen betecknades som missanpassning. I samband med politiska, fackliga och andra oroligheter under den politiska och kulturella omvälvningsperioden 1965-75 blev ordet anpassning belastat med negativa värderingar. Ett av de nya nyckelorden blev i stället coping, förmågan att bemästra situationer, att göra sig gällande och stå på sig.
Ordet coping har ingen bra motsvarighet på svenska och översätts därför ibland med 'anpassning', till exempel i uttryck som anpassningsmekanism (coping mechanism) och anpassningsstrategi (coping strategy).
För sådana reaktionsformer som gynnar jagets anpassning till omedveten ångest använde Sigmund Freud (1856-1939) begreppet försvarsmekanism.
I den riktning inom psykoanalysen som kallas jagpsykologin formulerade Heinz Hartmann (1894-1970) en så kallad anpassningshypotes (adaptation hypothesis). Enligt denna är det jagets uppgift att använda intellekt, minne och motorik för att anpassa individen till miljön.
Relaterade sökord: adaptation, adaptationsnivå, adaptationsperspektivet, ADL, anpassningsstörning, djupadaptation.
["missanpassning","Sigmund Freud","försvarsmekanism","jagpsykologi","Heinz Hartmann","adaptationsnivå","adaptationsperspektivet","djupadaptation","adaptation","anpassningsstörning","omedveten","coping",""]