Minspel som uttrycker viss känsla eller viljeinriktning.
Ansiktsdragen, själva uttrycket och minspelet i form av uppspärrade ögon, kisande ögon, sammanbiten mun, rynkade ögonbryn och så vidare är uttryck som är direkt kopplade till känsloupplevelser och de nervprocesser där dessa äger rum.
Människor samspelar (kommunicerar) på ett grundläggande sätt med varandra tack vare förmågan att uttrycka motiv och känslor med varierande ansiktsuttryck.
Vi kan se på andra hur sanningsenliga och tillförlitliga de är – men vi kan också låta lura oss av människor som tränat sig att bedra andra med ett förtroendeingivande ansiktsuttryck.
Man kan se på andra om de är tveksamma till ett förslag man kommer med eller om de tar emot det med uppskattning och entusiasm.
Att mötas av leende ansikten när vi går in i en butik eller restaurang gör att vi känner oss väl till mods. Ett sammanbitet kan få oss att välja andra ställen att gå till, beroende på hur starkt vi reagerar på personalens uppsyn.
I ledarskap, undervisning, handledning, psykologisk behandling, i relationen mellan läkare och patient, sjuksköterska och patient och i andra sammanhang i hälso- och sjukvård, hemtjänst och så vidare är kommunikationen med hjälp ansiktsuttryck och ett levande minspel i många fall avgörande för hur man lyckas med det som saken gäller, ansiktsuttryck och minspel i kombination med kroppsspråket i övrigt.
Relaterade sökord: affektintoning, affektspegling, ansiktsblindhet, ansiktsperception, Paul Ekman, emotionell perception, facial feedback-hypotesen, grundaffekt, hjärna till hjärna-koppling, kroppsspråk, spegelneuron.
["kroppsspråket","kroppsspråk","känsla","Paul Ekman","emotionell perception","affektspegling","kommunikationen","kommunicerar>>kommunikation","spegelneuron","hjärna till hjärna-koppling","facial feedback-hypotesen","affektintoning","ansiktsperception","ledarskap","undervisning","handledning","psykologisk behandling","grundaffekt","ansiktsblindhet"]