Latin: assumptio {uttal: assumt´iå} 'antagande'; av assumere {uttal: assumm´ere} 'ta till sig', 'anta'.
Grundantagandegrupp.
Enligt den brittiske psykoanalytikern Wilfred Bion (1897–1979) ett beteende i en grupp (basic assumption behaviour, USA-stavning: basic assumption behavior) som i motsats till beteendet i en arbetande grupp (arbetsgrupp, eng: work group, W group) har andra syften än det som är gruppens uttalade syfte.
Medlemmarna styrs av omedvetna behov av att lösa bortträngda konflikter som uppkommit under barndomsutvecklingen.
Bion kunde konstatera att alla nybildade grupper först utvecklar en antagandekultur (eng: basic assumption culture) bestående i förväntningar på gruppen som yttrar sig i:
- dependency: överdrivet beroende av ledaren som man ställer höga förväntningar på, i princip omnipotens,
- fight/flight: gruppen beter sig som om den är till för att föra en kamp mot eller fly från egna eller andra grupper,
- pairing: försök att para ihop två personer som gruppen hoppas ska hjälpa den genom att de ska få fram en ny ledare.
Detta antagandetillstånd (Bac-tillstånd) och som-om-beteende minskar så småningom för att ge plats åt en arbetsgruppskultur (eng: work group culture), en anda präglad av vilja att ta itu med förelagda uppgifter och att se gruppen som den är på ett realistiskt sätt.
Antagandegruppskultur och arbetsgruppskultur kan i en grupps fortsatta existens finnas jämsides, med än den ena, än den andra dominerande.
I denna beskrivning av grupputveckling och grupprocess tog Bion fasta på sådana grundtankar i psykoanalysen och Melanie Kleins objektrelationsteori som att varje individ styrs av inre behov i sättet att uppfatta såväl sig själv som personer i omvärlden.
Begreppet ”antagandegrupp” står alltså för en psykoanalytisk teori om att det i början av en gruppbildning uppstår irrationella uppfattningar om gruppen och den egna rollen i den.
Enligt teorin om perceptgenes svarar faserna i gruppens utveckling mot stadier i barnets utveckling fram till en realistisk syn på tillvaron: depedency mot det orala stadiet, fight/flight mot det anala via den oidipala fasen mot latensperiodens mer realistiska sätt att uppfatta.
Relaterade sökord: brittiska psykoanalytiska skolan, grupputveckling, grupprocess, objektrelationsteori, oidipal, psykosexuell utveckling, Systems-Centered Training.
["objektrelationsteori","grupputveckling","Melanie Klein","Systems-Centered Training","brittiska psykoanalytiska skolan","objektrelationsteori","Wilfred Bion","oidipal","omnipotens","latensperiodens","grupprocess","psykosexuell utveckling","perceptgenes"]