En riktning (the anti-psychiatry movement) på 1960- och 70-talen ledd av bland andra den engelske psykiatern, filosofen och diktaren Ronald Laing (1927-1989). Han vände sig mot biologiskt betonad psykiatri och mot inställningen att psykiska sjukdomar och avvikelser betraktas som sjukdomar som ska "botas".
Enligt Laing och flera andra, till exempel Gregory Bateson (1904-1980) och David Cooper (1931-1986), som skapade ordet antipsykiatri år 1967, är psykisk ohälsa i stället orsakad av personliga kriser och sociala förhållanden som kan ha betydelse för individens personliga mognad.
Den antipsykiatriska rörelsen upplöstes under 1970- och 80-talen samtidigt som den vanliga psykiatrin mer och mer kom att inriktas på öppenvård och psykologiska och sociala behandlingsmetoder. Men den kom att leva kvar och vidareutvecklas in på 2000-talet i den franska formen av schizoanalys och nomadologi samt i amerikansk kritisk psykiatri..
Relaterade sökord: existentiell psykoterapi, Michel Foucault, Erving Goffman, kritisk psykiatri, neurodiversitet, samhällspsykiatri, Thomas Szasz.
Ordformer:
Person: antipsykiater (eng: antipsychiatrist, pluralis: antipsykiatrer (eng: antipsychiatrists). Vanligen används formuleringar som "företrädare för den antipsykiatriska rörelsen".
Adjektiv: antipsykiatrisk (eng: antipsychiatric, anti-psychiatric [ˌæntɪˌsaɪkiˈætrɪk]).
["Ronald Laing","Gregory Bateson","Thomas Szasz","existentiell psykoterapi","kritisk psykiatri","neurodiversitet","Erving Goffman","Michel Foucault","samhällspsykiatri","schizoanalys","nomadologi"]