Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "antropologi":
antropologi
anthropology [ˌænθrəˈpɒlədʒi]
1. Fysisk antropologi, fysisk antropologi (eng: physical anthropology, biological anthropology). Studiet av människosläktets biologiska utveckling och fysiska egenskaper bakåt i tiden till arter som föregick människan.
2. Psykologisk antropologi (eng: psychological anthropology). Studier utifrån olika psykologiska och sociologiska teorier, bland andra strukturalistiska, av hur vårt sätt att tänka, uppfatta oss själva och andra, känna och vilja präglas av den kultur som vi lever i.
3. Social- och kulturantropologi. Studier av olika kultur- och samhällstyper, främst icke-europeiska. Vanlig beteckning i USA: cultural anthropology. Vanlig beteckning i Storbritannien: social anthropology.
4. Antropologi hemma (eng: anthropology at home), ett studium med antropologins metoder av vår egen kultur. Det innebär att man söker se på de västerländska föreställningarna, livsmönstren och kulturyttringarna med samma distans som man betraktar främmande kulturer och samhällen. Ideal som tillväxt, välstånd och industriell utveckling kan då komma att framstå som lika godtyckliga som andra folks verklighetsuppfattning, idealbildning och levnadssätt.
5. Filosofisk antropologi (eng: philosophical anthropology). Studiet av människans natur ur filosofisk synvinkel, till exempel hur den traditionella uppfattningen om människan som fri, moraliskt ansvarig och kunskapssökande kan förenas med vetenskapens bild av människan som ett kausalt determinerat biologiskt system.
6. Paleoantropologi: Läran om utdöda människoarter och människoliknande fossil, ett ämne som kombinerar paleontologi med fysisk antropologi.
Social- och kulturantropologi blir antropologi
Studiet av icke-europeiska samhällen och kulturer tog på 1800-talet form av en särskild vetenskap, närd av upplysningstidens och darwinismens intresse för människosläktets utveckling. Ur dessa strävanden växte det fram: a. en brittisk "socialantropologi" med inriktning på olika folks samhällsliv, b. en amerikansk och tysk "kulturantropologi" med inriktning på utvecklingen av olika folkstammars kultur utanför den europeiska kulturkretsen samt c. en "psykologisk antropologi" med speciell inriktning på personlighetsegenskaper och psykiska reaktionsmönster hos icke-europeiska folk. Numera är dessa distinktioner inaktuella. Social- och kulturantropologin har blivit en antropologi som studerar kulturmönster och kulturutveckling i alla typer av samhällen.
Beskrivande metod
Social- och kulturantropologins metoder har varit beskrivande och byggda på deltagarobservation till skillnad från de mer objektivt registrerande metoder som dominerade inom sociologin på 1940-, 50- och 60-talen.
Relaterade sökord: etnografi, etnologi, genetisk-kulturell samevolution, humanekologi, humanpsykologi, kultur, kulturpsykologi, kulturmönster, Kuper, multikulturell, strukturalism, transkulturell, transkulturell psykologi, tvärkulturell.
Socioanthropology: socialantropologi eller kulturantropologi eller bådadera.
Ordformer:
Adjektiv: antropologisk (eng: anthropological [ˌænθrəpəˈlɒdʒɪkl], anthropologic.
Person: antropolog (eng: anthropologist [ˌænθrəˈpɒlədʒɪst], plural: antropologer (eng: anthropologists).
Etymologi:
Grekiska: ἄνθρωπος {uttal: ann´tråpåss} 'människa', 'människosläktet' + λογία {uttal: låggi´a} 'lära'.
["deltagarobservation","genetisk-kulturell samevolution","multikulturell","darwinismens","biologiska utveckling>>darwinism","sociologiska","humanpsykologi","teorier","sociologin","objektivt","personlighetsegenskaper","Filosofisk","strukturalistiska","strukturalism","Kuper","tvärkulturell","transkulturell psykologi","transkulturell","humanekologi","kausalt","determinerat","etnografi","etnologi","psykoanalytisk","kultur","kulturpsykologi","kulturmönster"]