Statlig verksamhet med ett institut i varje län, start 1980, nedlagd 2008.
Arbetssökande fick på heltid och med utbildningsbidrag hjälp med att hitta ett arbete som de hade eller kunde förvärva förutsättningar att klara av.
Enheten i varje län kallades i bestämd form Arbetsmarknadsinstitutet.
Uppdragsgivare var länsarbetsnämnderna som i sin tur var lokala företrädare för dåvarande Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS. All denna verksamhet var underställd Arbetsmarknadsverket (AMV).
En del av allmän arbetsmarknadspolitik
På den tiden bedrevs en mycket aktiv arbetsmarknadspolitik som tog sig uttryck i bland annat medbestämmandelagen (1976), arbetsmiljölagen (1977) inrättandet av Arbetslivscentrum (1977) och i Lagen om företagshälsovård (1983). Tanken var att samhället skulle ta aktivt ansvar för alla medborgares arbetsliv.
Arbetsmarknadsinstituten hade i det sammanhanget uppdraget att se till att personer med olika former av arbetshinder skulle bli aktiva och kunna finns sig till rätta i arbetslivet.
Psykologins och psykologernas roll
Cirka 300 psykologer fick anställning i arbetsmarknadsinstituten. De ingick i team bestående av dem själva, arbetskonsulenter och arbetsvägledare. Socialkonsulent, sjukgymnast och sjuksköterska samt PRAOT-konsulent (konsulent för praktisk arbetsorientering) medverkade som resurser till teamen. Vid några institut tillkom dessutom timanställda rehabiliteringsläkare.
Psykologernas uppgifter blev i arbetsmarknadsinstituten mångskiftande. De kom att anlitas som utredare, vägledare, utbildare, konsulter, metodutvecklare och terapeuter.
En ny arbetsmarknadspolitik
I och med maktskiftet 2006 genom tillträde av en alliansregering bestående av moderater, liberaler, centerpartister och kristdemokrater ändrades arbetsmarknadspolitiken. Arbetsmarknadsinstituten, länsarbetsnämnderna och Arbetsmarknadsstyrelsen uppgick 2008 i en enda myndighet, Arbetsförmedlingen.
Denna kom att genomgå stora förändringar 2019. Arbetet fick mera inriktning mot att förse arbetsmarknaden med personal (främst i bristyrken). Det medförde också en kraftig nedskärning av antalet psykologer och förändringar i psykologernas arbetsuppgifter.
De bidrar med olika former av stöd och vägledning och informerar om hur olika funktionsnedsättningar kan påverka arbetsförmåga, samt vilka anpassningar som kan underlätta för de arbetssökande att finna lämplig sysselsättning.
För personer med sociala svårigheter ger socialkonsulenter så kallat psykosocialt anpassningsstöd.
AMI-S
I några län fanns före 2008 arbetsmarknadsinstitut med särskilda resurser, AMI-S, med uppgift att ta hand om arbetssökande med funktionsnedsättningar.
["arbetshandikapp","AMI","funktionsnedsättningar","funktionsnedsättning","psykosocialt>>psykosociala stödinsatser","Arbetslivscentrum",""]