working memory training [ˌwɜ:kɪŋˈmɛmərɪ ˈtreɪnɪŋ]
Arbetsminne definieras i flertalet minnesträningsprogram som en funktion i psyket (hjärnan) som gör det möjligt a) att hålla koncentrationen på det man sysslar med och samtidigt har tillgång till och använder relevant information så att man till exempel uppfattar till vilket område de nya intrycken hör, hur de ska sorteras med mera, b) att erinra sig sådant som hänt nyligen (närminne).
Sådana program används i första hand för kognitiv träning vid ADHD och stroke. De finns utformade för alla åldersgrupper. Träningsmaterialet består till större delen av datorbaserade övningar där det gäller att följa ett antal händelser i tidsföljd och sedan upprepa dem genom att klicka på knappar på bildskärmen, så kallad mental tracking.
Hjärnfysiologisk forskning visar att personer under själva träningar får en ökning av nivån av dopamin i de områden av hjärnan som svarar för informationsbearbetning. Många fallstudier visar att träningen kan ha effekt på hjärnans exekutiva funktion, dock i regel endast på likartade uppgifter.
För barn i förskoleåldern finns Cogmed JM; för barn i skolåldern finns flera olika träningsprogram såsom Bristande korttidsminne hos barn, Minneslek Junior och RoboMemo; för tonåringar och vuxna Cogmed QM och SMART, för äldre Minneslek Senior med flera.
Relaterade sökord: Betulaprojektet, brain workout, minnesträning, mnemoteknik, åldersglömska.
["informationsbearbetning","brain workout","långtidsarbetsminne","arbetsminne","Betulaprojektet","koncentrationen","fallstudier","minnesträning","mnemoteknik","dopamin","stroke","ADHD","närminne","åldersglömska","mental tracking","exekutiva funktion","Cogmed","kognitiv","träning"]