Term skapad i analogi med 'arbetsminne' och 'inre arbetsmodell'.
Den används om den för tillfället aktiva självbilden eller självuppfattningen i den aktivitet där självbilden tar form beroende på situationen, såväl mentalt som praktiskt.
Arbetssjälvet är både en struktur (som består av flera delar, domäner) och en eller flera funktioner, som i medvetet tillstånd är i aktuell aktivitet.
Det är sålunda inte något "arbetande" själv (en felöversättning av ordet work som här betyder 'fungera', 'göra 'verkan') utan ett aktuellt fungerande själv.
The working self-concept skapades omkring år 2000 av de båda brittiska psykologerna Martin A. Conway och Kit Pleydell-Pearce (i anslutning till deras teori om ett självbiografiskt minne): vad det är i ens jag som har avgörande inverkan på vad man uppfattar, hur man uppfattar, hur man upplever, tar ställning och bestämmer sig för att göra i varje aktuell situation och faktiskt gör.
Arbetssjälvet (det aktuellt fungerande självet, självet om upplevt fenomen, levd verklighet) hämtar material från det självbiografiska minnet, varierande beroende på bakgrund, situation, ålder, relationer och så vidare.
En del forskare urskiljer tre eller flera funktioner hos det arbetande självet, kallade domäner (eng: domains) som enligt självdiskrepansteorin (the self-discrepance theory) kan komma i konflikt med varandra:
- det faktiska självet (eng: the actual self): minnen och aktuella föreställningar om hur man faktiskt är i olika sammanhang,
- det ideala självet (eng: the ideal self): fantasier om hur man skulle vilja vara,
- bordesjälvet (the ought self): föreställningar om krav som man själv och andra ställer på en.
Relaterade sökord: berättande själv, egoidentitet, fenomenologi, inre arbetsmodell, idealjag, jaget, kognitiv dissonans, levd erfarenhet, självbiografiskt minne, självet, överjag.
Terminologi: På engelska är uttrycket phenomenal self synonym till working self. Det hänger samman med att arbetssjälvet är något som uppträder som fenomen, som något upplevt av var och en av oss enligt den filosofi och psykologi som kallas fenomenologi.
På svenska, fast sällsynt: 'fenomenologiskt själv' 'självet som fenomen'.
["arbetsminne","självbilden","egoidentitet","funktioner","kognitiv dissonans","inre arbetsmodell","fenomenologi","levd erfarenhet","berättande själv","filosofi","konflikt","inre arbetsmodell","självbiografiskt själv","självuppfattningen","begrepp","konstrukt","självbiografiska minnet","självbiografiskt minne","självet","domäner","jaget"]