Plural: arenor, arenorna.
Latin: arena, harena 'sand'. Ursprungligen den delen av en romersk amfiteater som var täckt med sand som skulle suga upp blod som flöt när gladiatorer kämpade på liv och död mot varandra.
Ordet används som metafor för område där något utspelar sig, t ex ledningens egen arena för överläggningar och beslutsfattande. Man talar sålunda om den sociala arenan på en skola eller i ett företag, den tekniska arenan, den inhemska och den utländska arenan, den politiska arenan, den administrativa arenan osv.
I utvecklingspsykologi används ordet 'lekarena' om ett lekrum, ett avgränsat område i vilket rum eller på vilken plats som helst, till exempel en sandlåda.
I svensk hälso- och sjukvård finns på nationell nivå (med projektledning inom SKR) ett initiativ som kallas [exturl:Kraftsamling för psykisk hälsa|https://skr.se/halsasjukvard/psykiskhalsa/kraftsamlingpsykiskhalsa.28676.html]. Det fungerar "som en "samlande arena" för ett långsiktigt och tvärsektoriellt utvecklingsarbete för en bättre psykisk hälsa".
Det är uppdelat på tre arbetsområden:
- Ett mer hälsofrämjande samhälle och levnadssätt.
- Individer rustade för att nå sin fulla potential och ett välmående.
- Hållbara stöd till de som behöver sådana.
Dessa består i sin tur av ett antal delarenor av typen Hälsofrämjande digitalt liv, Huskurer för psykisk hälsa,, Ofrivillig ensamhet bland äldre, Miljö och fysisk aktivitet för psykisk hälsa med flera, vilka i sin tur också består av ett antal så kallade arbetsområden, det vill säga specifika frågor att arbeta med inom varje delarena.
Relaterade sökord: joharifönstret, lekterapi, område.