1. Självbestämmande, oberoende, självständighet.
2. Självständig problemlösning i ett intelligent system i en dator med förmåga bland annat att utforma egna vägar att lösa förelagda uppgifter och kunna reparera sig själv när något hänger upp sig. En form av artificiell intelligens.
Personlig autonomi
Som personlighetsvariabel är autonomi egenskapen att själv kunna och vilja bestämma över egna handlingar samt att kunna tänka och känna självständigt utan att falla undan av rädsla att inte vara andra till lags. En motsats till denna egenskap är att vara undfallande.
Det ingår inte i själva begreppet autonomi men det kopplas ofta samman med egenskaper som självrespekt, självtillit, konflikttålighet och liknande som till exempel att "ha tillgång till" egna känslor och värderingar.
Enligt Erik H. Erikson (1902-1994) finns särskilt starka krav på autonomi hos barn i 2-4-årsåldern.
Rational autonomy [ˈræʃnəl ɔːˈtɒnəmɪ]: verklig autonomi grundad på fritt och av omständigheterna oberoende tänkande.
Terminologi:
De engelska orden autonomous [ɔːˈtɒnəməs] och autonomic (autonomical) används om olika fenomen:
autonomous [ɔ:ˈtɒnəməs] 'självständig', 'autonom'. Adverb: autonomously.
autonomic [ɔːtəˈnɒmɪk], neurologisk term för 1. 'oavsiktlig', 2. 'betingad av det autonoma nervsystemet' som i termen autonom arousalstörning (eng: autonomic araousal disorder).
Relaterade sökord:
agent, artificiell intelligens, autonoma nervsystemet, autonomistöd, beslutskompetens, etik, professionell självreglering, psykosocial utveckling, relationell, relativ autonomi, self-compassion, självbestämmandeteorin, vilja.
Ordformer:
Adjektiv: autonom (eng: autonomous [ɔ:ˈtɒnəməs], autonomic [ɔːtəˈnɒmɪk].
Adverb: autonomt (eng: autonomously [ɔːˈtɒnəməslɪ], autonomically [ˌɔːtəˈnɒmɪklɪ].
Etymologi:
Grekiska: αὐτονομία {uttal: autånåmmi´a} 'självständighet', 'oberoende'; αὐτός {uttal: autåss´} 'själv' + νόμος {uttal: nåmm´åss} 'lag'.
["Erik H. Erikson","psykosocial utveckling","autonoma nervsystemet","beslutskompetens","artificiell intelligens","relativ autonomi","självbestämmandeteorin","känslor","värderingar","vilja","agent","self-compassion","självtillit","relationell","personlighetsvariabel","autonom arousalstörning","atonomistöd","professionell självreglering","etik"]