Latin: relaxare {uttal: relaxa´re} 'lossa', ' öppna'; av re- 'bakåt' + laxus {uttal: lax´uss} 'lös', 'fri', 'böjlig', ett ord som kommer från ett indoeuropeiskt ord som finns i svenskans 'slak'.
1. Ett mentalt tillstånd som nås genom avkoppling och minskad fokusering på uppgifter och hot.
2. Minskning av spänningen i muskulaturen (muskeltonus).
3. Det engelska ordet relaxation har flera andra betydelser i speciella sammanhang. En vanlig betydelse är 'avkoppling', 'förströelse'.
Avslappningsträning
(Eng: relaxation training.)
Den amerikanske psykiatern Edmund Jacobson (1888-1983) utarbetade i början av 1900-talet metoder för progressiv (stegvis ökande) avspänning (progressive relaxation techniques). Enligt sådana metoder tränas patienterna att bli medvetna om spänningar i olika delar av muskulaturen och att stegvis få musklerna att slappna av.
Olika typer av avslappningsmetoder (relaxation techniques, relaxation training methods) har sedan 1930-talet använts i stor omfattning vid behandling av olika former av psykisk ohälsa, band annat vid stresstillstånd och ångest.
En vanlig metod är att människor först får försöka komma in i djup avspänning och därefter tränas i "differentiell avslappning": att slappna av i en enskilda muskelgrupper som fotens eller benets muskler, ansiktsmusklerna, armarnas och händernas muskler.
Relaterade sökord:
autogen träning, biofeedback, coping, meditation, mental träning, mindfulness, Reich, stress, tillämpad avslappning.
["Edmund Jacobson","autogen träning","tillämpad avslappning","biofeedback","mental träning","meditation","mindfulness","coping","Reich","stress"]