Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "begrepp":
begrepp
concept [ˈkɒnsɛpt], construct [ˈkɒnstrʌkt], notion [ˈnəʊʃən, USA-uttal: ˈnoʊʃən]
1. Typ av fenomen, kategori.
2. Förklarande begrepp som magnetism, attraktion, introversion, kausalitet, så kallade konstrukter, på engelska kallade constructs.
3. Abstrakta begrepp är till skillnad från allmänbegrepp av typen stol, hus, bok och så vidare sådana som "humanitet", "religiositet", "ålder". Abstrakta begrepp betecknar inte några kategorier utan företeelser av abstrakt, icke-konkret slag.
Begrepp som logiska och som psykologiska
I logiken har man regler för hur olika begrepp ska bestämmas (vilka kännetecken en typ av fenomen ska ha för att utgöra ett begrepp).
I psykologin är man inriktad på begreppen som mentala representationer (mentala föreställningar, eng: mental representations) av den typ som uppstår när människor lägger märker till hur somligt hör ihop och annat inte. I logiken hävdar man att begreppen är objektiva. De finns oberoende av oss som kategorier, visserligen bildade genom mentala processer men av objektiva fenomen som sammanställts till kategorier.
Psykologer undersöker vad människor i första hand tänker på när de refererar till en viss typ av fenomen, vad de tänker på när de hör ord som fiskar, fåglar, kyrkor, fordon och så vidare. Det visar sig att vi alltid har några exempel på varje typ av fenomen som vi utgår från när vi uttalar oss om dem.
Logikern undersöker hur väl olika begrepp täcker en viss typ av fenomen. Det gäller att definitioner inte blir för vida eller för trånga.
Prototypiska begrepp
Sådana begrepp som står för en hel grupp fenomen, för ett visst logiskt definierat begrepp, men egentligen inte stämmer på mer än de mest typiska i gruppen, kallas prototypiska begrepp. Bord, stol, soffa och skåp är sålunda prototyper för begreppet möbel = vad man närmast tänker på (ofta omedvetet) när man talar om möbler. Den schweiziska formen av demokrati med ständiga folkomröstningar uppfattas av många som prototypen för denna styrelseform.
Fenomen, ord (term), begrepp, definition
Man använder ett ord, till exempel ordet 'bord', för att beteckna viss typ av fenomen som skrivbord, matbord, soffbord och så vidare, och avgränsar den typen av fenomen från till exempel sittmöbler som stol, soffa, fåtölj, pall och så vidare.
Det gör man genom att konstruera ett begrepp, en styrning i tänkandet som gör att människor kan enas (någorlunda) om ett visst föremål är ett bord eller inte.
Slutligen försöker man ange vad som är utmärkande för alla typer av bord och vad som skiljer dem från andra typer av fenomen, till exempel: plan yta på någon form av ben att användas för visst ändamål som att äta vid, arbeta vid.
Det gäller därför att tänka efter vad man menar när det är en term som man talar om. Är det ett antal fenomen i konkret verklighet, ett begrepp eller en definition? Fenomenet 'kompetens' är sålunda mycket komplext (allt som ingår i fråga om erfarenhet, kunskaper, kreativitet och så vidare) men begreppet 'kometens' är mycket enkelt (förmåga att klara viss typ av uppgifter).
Relaterade sökord: allmänbegrepp, begreppsbildning, begreppsinnehåll, begreppslig, definition, kategori, kategoriindelning, koncept, konceptualisering, konstrukt, notion, prototypteorin, semantik, sorteringstest, term.
Etymologi: Ordet 'begrepp' är sammansatt av be-, förstavelse som används för att bilda abstrakta ord, + 'grepp' av 'gripa'. Det engelskspråkiga ordet har en liknande etymologi, bildat på latinets concipere {uttal: kånnkipp´ere} 'fånga upp', 'uppfatta'; av förstavelsen con- (som gör ordet abstrakt) + capere {uttal: kapp´ere} 'ta'. En motsvarighet är det svenska ordet 'uppfattning', bildat på 'upp-' + 'fatta' och med liknande men ändå annan innebörd.
["fenomenologi","allmänbegrepp","begreppsbildning","begreppsinnehåll","prototypiska","definitioner","definition","semantik","prototyper","logiskt","logiken","Abstrakta","mentala","introversion","kausalitet","begreppslig","representation","prototypteorin","kategoriindelning","kategori","sorteringstest","representationer","konceptualisering","konstrukter","koncept","konstrukt","kompetens","definition","abstrakta","abstrakt","term","notion",""]