dependent relationship [dɪˈpɛndənt rɪˈleɪʃnʃɪp], dependency relationship [diˈpɛndənsi rɪˈleɪʃnʃɪp], dependence [dɪˈpɛndəns]
1. I fråga om personer eller grupper en situation där den ena parten eller gruppen objektivt eller subjektivt sett inte kan företa sig vissa saker utan den andra partens hjälp eller medgivande.
2. Att vara någon till lags genom att uppleva sig som gynnad av ett sådant förhållningssätt och hotad om man inte gör det.
Att vara beroende av någon eller något är kopplat till att inte själv kunna få eller klara av vissa saker som man är angelägen att ha eller kunna göra.
Terminologi:
På engelska är ordet dependency och uttrycket dependency relationship i psykologiska framställningar vanligare än ordet dependence (vilket hänger samman med att ordformen dependency är vanligare i USA-engelska än i brittisk engelska, och mycket vanligare i behaviorism och beteendeterapi än i psykoanalytiska framställningar och i anknytningsteori.
Uttrycket dependency relationship används med delvis olika innebörd och teoretisk förankring i
- anknytningsteori, där det anspelar på en medfödd (genetiskt betingad) benägenhet att underordna sig exempelvis föräldrar och andra auktoriteter (termen anknytning är därför här den vanliga),
- objektrelationsteori, där det anspelar på barnets sätt att uppleva sig själv och modern, egna och hennes känslor under det första levnadsåret,
- behavioristisk teori (eng: behavioural theory/behavioral theory, Learning Theory) i betydelsen teorin om att allt beteende formas genom förstärkning och utebliven förstärkning samt bestraffning), i det här fallet genom spädbarnets rent fysiska beroende av vuxna, vilket senare generaliseras till andra människor och situationer.
På det sättet är det olika företeelser som termen beroendeförhållande (och motsvarande engelska termer) används om, i anknytningsteorin med bas i etologi och i begrepp som instinkt och prägling; i objektrelationsteorin med bas i barnets tidiga känslor av hat och kärlek som gör att modern blir dess första hat- och kärleksobjekt; i behavioristisk teori med bas i principen att det endast är yttre beteenden som kan bli föremål för vetenskapligt studium och att beroende därför inte bör tolkas som en känsla eller ett behov utan som ett beteendemönster som lärs in genom betingning.
Relaterade sökord: autonomi, beroende, differentiering, kontingens, kärnrelation, osjälvständig personlighet, självförmåga, självstyrning.
["behavioristisk","anknytningsteori","betingning","osjälvständig personlighet","beteendeterapi","objektrelationsteori","kontingens","behaviorism","anknytning","beroende","autonomi","differentiering","osjälvständig personlighet","självförmåga","självstyrning","kärnrelation"]