På engelska även: addiction [əˈdɪkʃn], pluralis: addictions. Detta ord används inte längre i DSM (DSM-5) som diagnostisk term. Däremot används som rubrik termen addictive disorders. Ord som dependent och dependence förekommer inte heller i DSM-5.
I den svenska översättningen (Mini-D 5) används inte termen beroendesjukdom utan endast termen beroendesyndrom (dit man för såväl substansberoende som spelberoende).
En form av psykisk ohälsa som yttrar sig i konflikt mellan att vilja göra det som man gjort sig beroende av (alkohol, narkotika, tobak, kaffe, hasardspel, shopping, pornograf i, videospel och så vidare) och vilja att komma från beroendet.
För att denna typ av beroende ska räknas som sjukdom/psykiatriskt syndrom krävs försummande av annat i vardag och yrkesverksamhet och fortsatt "konsumtion" trots allt starkare medvetenhet om de skador av psykologiskt och socialt slag som följer av beroendet.
Det är i ett medicinskt, neurovetenskapligt och psykologiskt perspektiv som man ser brist på kontroll av människors beteende som sjukdom/syndrom.
I ett religiöst eller annat moraliskt perspektiv är samma fenomen en typ av last eller synd och brist på karaktär.
Rent nervfysiologiskt kan man påvisa att det uppstår en överaktivitet i hjärnans belöningssystem, som gör att människor med beroendeproblem får en snedvriden motivation. Det är ett tillstånd som får uppmärksamhet och behov att inriktas på det som man gjort sig beroende av. Samtidigt finns det en försvagning av nervaktivitet i områden i pannloben som svarar för hämning av handlingsimpulser. En stor andel av personer som har en beroendesjukdom har också PTSD.
En del människor tycks ha en beroendepersonlighet i den meningen att de har en sårbarhet för att utveckla beroenden.
Relaterade sökord: beroende, medikalisering, psykisk ohälsa, sexberoende, substansberoende.
["psykisk ohälsa","beroendepersonlighet","medikalisering","psykisk störning","spelberoende","sexberoende","substansberoende","beroende","PTSD","psykisk ohälsa","neurovetenskaplig","impulser","syndrom","psykiatriskt"]