1. Forskning och teoribildning om hur människor fattar beslut, individuellt och i grupp. Den normativa beslutsteorin handlar om hur beslut bör och kan fattas för att vara rationella och giltiga. Det är alltså en teori om hur beslutsfattande bör gå till. Den uppställer normer och utformar riktlinjer. Den deskriptiva beslutsteorin har till syfte att ge en bild av hur människor faktiskt gör när de fattar beslut i olika situationer.
2. Gren av matematisk statistik som ägnas åt hur beslut fattas när man tänker och handlar rationellt.
Bayesiansk beslutsteori
På engelska: Bayesian decision theory. Enligt denna, uppkallad efter engelsmannen Thomas Bayes [ˈtɒməs beɪz] (1701/02-1761), utgår man från subjektiv sannolikhet, en personligt upplevd tilltro grundad på tillgänglig evidens, också kallad evidentiell sannolikhet (eng: evidential probability, evidentiary probability).
En sådan räcker inte för att fatta ett rationellt beslut.
Man går därför vidare med mer omfattande eller mer noggranna studier av det fenomen som man har en hypotes om. Man söker mer evidens, sammanställer fler fakta eller sätter olika fakta i relation till varandra som i betingad sannolikhet (eng: conditional probability).
Det leder till ökad kunskap och en säkrare eller mer nyanserad hypotes om förhållandena. Man får en a posteriori-sannolikhet (eng: posterior probability) att uppleva mer tilltro (eng: credence) till än till den som man först hade, a priori-sannolikheten.
Varje sannolikhet ska i Bayesiansk analys åsättas ett bestämt värde. Detsamma gäller förväntad nytta. Dessa värden är subjektiva men ska vara rimliga utifrån den erfarenhet som beslutsfattaren har av det område som beslutet gäller.
Man är nu redo att fatta beslut att agera på sådant sätt som har stor sannolikhet att leda till önskat resultat.
Beslutsmodell (eng: decision-making model): I olika steg och med olika val utformad beskrivning av hur beslut kan utformas i olika angivna situationer eller mer allmänt.
Relaterade sökord: beskrivande, betingad sannolikhet, normativ, probabilitet, spelteori.
["beskrivande","normativ","probabilitet","spelteori","betingad sannolikhet","hypotes","a priori","Bayesiansk>>betingad sannolikhet","subjektiv sannolikhet>>sannolikhet","a posteriori","sannolikhet","evidens"]