Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "beteendevetenskap":
beteendevetenskap
behavioural science [bɪˈheɪvjərəl ˈsaɪəns], USA-stavning: behavioral science
Allmän definition
Vetenskap som har till uppgift att bedriva forskning om djurs och människors beteende, till exempel ämnen som psykologi, sociologi, etologi, antropologi, fast gränsen till samhällsvetenskap är flytande.
Beteendevetenskaplig forskning och verksamhet har till uppgift att beskriva, förklara och förstå handlingar och reaktionssätt samt att fylla en social, pedagogisk eller terapeutisk funktion.
Språkbruket är vacklande på det sättet att ord som "beteendevetenskap" ibland står för den psykologiska riktning som kallas "behaviorism" och "beteendevetenskaplig" för "behavioristisk", ibland för 'psykologi' och 'psykologisk' överhuvudtaget.
Bakgrund
Behaviorismen som teoribildning fick ett dominerande inflytande över amerikansk psykologi från 1930-talet fram till 1980-talet. Enligt denna riktning kunde psykologin inte bli vetenskaplig om man inte avstod från forskning om det subjektivt upplevda: sådant som tankar, känslor och motiv. Endast yttre registrerbart beteende och de observerbara stimuli som styr beteendet skulle vara föremål för vetenskaplig forskning.
På 1940-talet spreds termen beteendevetenskap (br eng: behavioural science, USA-stavning: behavioral science) som beteckning på vetenskap om djurs och människors beteende i olika situationer och reaktioner på olika typer av stimuli. Det har gjort att de engelska orden behaviour och behavioural i många sammanhang har samma innebörd som de svenska orden 'psyke' och 'psykisk' ('mental') men i de flesta fall med fokus på människors handlingar.
I kognitiv behaviorism och radikal behaviorism behandlas tankar, känslor och motiv som beteenden som följer samma lagar som yttre beteenden.
Genomslag för uttrycket behavioral science
Termen "beteendevetenskap" var i stort sett okänd före år 1950 men hade redan vid 1950-talets mitt hunnit bli spridd och accepterad i psykologi, pedagogik och sociologi, främst i USA men mer eller mindre även på andra håll i världen.
Beteendevetenskapen, i betydelsen forskning om formning av djurs och människors sätt att reagera och agera, etablerades när en grupp biologer och samhällsforskare vid Harvarduniversitetet i USA började söka efter en teori som på ett övergripande sätt skulle kunna förklara beteende som resultat av biologiskt arv och stimuluspåverkan.
De skapade då termen behavioural sciences (USA-stavning: behavioral sciences) för de universitetsämnen som skulle kunna inkluderas i en sådan ny övergripande beteendevetenskap (brittisk engelska: behavioural science, USA-stavning: behavioral science), ordet använt i denna betydelse i singularis.
I många sammanhang är det denna föreställning som avses om en enhetsvetenskap som skulle kunna ha en enhetlig teori och metod för studium av människans sätt att fungera såväl individuellt som socialt i olika typer av miljöer och omständigheter. (Mer om detta finns under sökordet fysikalism.)
Termen beteendevetenskap i svensk och nordisk psykologi
Under 1980-talet har beteckningen beteendevetenskaper accepterats i Sverige som namn på vetenskaper om djurs och människors beteende i vidaste bemärkelse, ibland dock enbart människors beteende, oavsett vilken grundsyn som präglar enskilda projekt och oavsett valet av metod. I övriga nordiska länder har inte begreppet beteendevetenskap slagit igenom lika mycket som i USA och Sverige.
Termen adfærdsvidenskab (plur: adfærdsvidenskaber) finns visserligen på danska och atferdsvitenskap (plur: atferdsvitenskapene) på norska men används sällan.
Beteendevetare
Många vetenskaper, till exempel etologi och antropologi, även pedagogik och sociologi, betecknades under en lång period i slutet av 1900-talet som "beteendevetenskaper" oavsett om man inom dessa höll sig till det behavioristiska tänkesättet eller inte. Detta språkbruk lever kvar i ordet "beteendevetare" (eng: behaviour sicentist, USA-stavning: behavior scientist). Mer information om detta finns i en separat artikel i detta lexikon med rubriken 'beteendevetare'
Relaterade sökord:
behaviorism, beteende, beteendevetare, beteendeterapi, förstående beteende- och samhällsvetenskap, humanvetenskap, KBT, psykologi, samhälls- och beteendevetenskap.
Ordformer:
Adjektiv: beteendevetenskaplig, beteendevetenskapliga (eng: behavioural scientific, USA-stavning: behavioral scientific).
Substantiv: person som ägnar sig åt beteendevetenskap: behavioural scientist, USA-stavning: behavioral scientist. På svenska har ordet 'beteendevetare' en mer begränsad betydelse.
["beteendevetare","förstående beteende- och samhällsvetenskap","behaviorism","funktion","behaviorism","KBT","stimuli","humanvetenskap","sociologi","etologi","psyke","antropologi","pedagogik","medvetande","subjektivt","samhälls- och beteendevetenskap","enhetsvetenskap","fysikalism","metod","beteende","psykologi","behavioristiska","psykoterapeut","beteendeterapi","psykolog","teori"]