Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "biologisk psykologi":
biologisk psykologi
biological psychology [ˌbaɪəˈlɒdʒɪkəl saɪˈkɒlədʒɪ], biopsychology [ˌbaɪəsaɪˈkɒlədʒɪ]
Sammankopplingen av biologi och psykologi blev vanlig i början av 1900-talet när även andra tvärvetenskapliga områden började ta form som till exempel biokemi (biologisk kemi).
Det nya området kom att betecknas som biologisk psykologi eller psykobiologi (eng: biological psychology, psychobiology), beteckningar som fortfarande används men som på engelska mer och mer ersätts av termer som behavioural neuroscience, USA-stavning: behavioral neuroscience, på svenska ibland av termen neuropsykologi, trots att denna har en stark bibetydelse av klinisk neuropsykologi, och trots att området är snävare än det som täcks av begreppet biologisk psykologi.
Historisk bakgrund
Intresset för beteendets biologiska grund spåras tillbaka till den grekiska antiken, där två forskare framstår som särskilt inflytelserika, båda kring 400 f Kr. Demokritos, materialismens första betydande företrädare och atomlärans upphovsman, förklarade att det som vi kallar medvetandet består av särskilt lätta och flyktiga atomer. Hippokrates, den vetenskapliga medicinens fader, lade med sin sjukdomsteori grunden till läran om de fyra temperamenten enligt den romerske läkaren Galenos (129–201). Han kom fram till att de olika personlighetstyperna har sin grund i överskott av någon av de fyra kroppsvätskorna gulgalla (koleriker), blod (sangviniker), slem (flegmatiker), svartgalla (melankoliker).
Det nutida ämnet biologisk psykologi har en lång bakgrund i 1800-talets forskning om sambandet mellan fysiologiska, särskilt nervfysiologiska processer, och psykiska processer eller beteende, så kallad psykofysik.
Jämförande studier som gäller likheter och skillnader mellan människors och djurs beteende, så kallad komparativ psykologi, tillhör också den biologiska psykologins historia.
En av de första forskarna på detta område var Charles Darwin (1809-1882) som i sin bok On the expression of emotion in man and animal (1872) beskrev sina iakttagelser av att människor i olika delar av världen ger samma uttryck för känslor i kroppshållning, gester och mimik. Han konstaterade också att många typer av flockdjur ger uttryck för ett antal affekter på ungefär samma sätt. Han drog den slutsatsen att sådana känslor och känslouttryck har tagit form genom biologisk utveckling och i den meningen är grundläggande.
Genom att behaviorismen så länge var dominerande i amerikansk psykologi fick biologisk psykologi ringa uppmärksamhet. John B. Watson och senare B. F. Skinner ansåg att en psykologisk vetenskap enbart skulle handla om vilka typer av stimuli som styr och formar djurs och människors observerbara yttre beteende.
Det fanns dock enstaka forskare med annan inriktning. En av pionjärerna för neurovetenskaplig forskning om beteendet var Karl Lashley (1890-1958), för övrigt tlll en början nära medarbetare och hela livet nära vän till John B. Watson, den amerikanska behaviorismens portalfigur, men till skillnad från denne främst intresserad av sambanden mellan nervprocesser och beteende.
Stor betydelse för utvecklingen av ämnet biologisk psykologi fick den kanadensiske forskaren Donald O. Hebb (1904-1985) genom sin bok The organization of behavior (1949), på svenska "Psykologi på biologisk grund" (1964).
Ytterligare en forskare som satte den biologiska psykologin på agendan både inom neurovetenskap och psykologi var Roger Sperry. På 1960-talet upptäckte han skillnader i de båda hjärnhalvorna och dessa skillnaders betydelse för psykiska funktioner, en upptäckt som 1981 gav honom ett Nobelpris.
Forskning som visade ett klart samband mellan hjärnskador och psykiska funktioner som till exempel tal och talförståelse, även av sociala egenskaper, stimulerade intresset för biologisk psykologi. Mer om detta finns under sökorden neuropsykologi och neuropsykiatri.
Varierande bruk av termerna biologisk psykologi och psykobiologi
Ofta används termerna biologisk psykologi och psykobiologi om varandra. Men man kan också göra skillnad mellan dem.
1. Biologisk psykologi (eng: biological psychology) är en term för studiet av upplevelsers och beteendens biologiska grund, framför allt i nervsystemets aktivitet.
2. Eng: psychobiology. Psykobiologi. a. I Adolf Meyers mening en vetenskap om betydelsen av samspelet mellan kroppsliga, psykiska och sociala faktorer för uppkomsten av psykisk ohälsa. Mer om detta finns under sökordet Adolf Meyer. b. Tvärvetenskapligt studium av sambanden mellan kroppsliga och psykiska processer och av beteendets betydelse för djurs och människors anpassning till omvärlden (evolutionspsykologi).
Som adjektiv till biologisk psykologi brukar man använda ordet psykobiologisk (psykobiologiskt, psykobiologiska). Detta bidrar till svårigheten att hålla isär de båda termerna.
En eller två typer av verklighet?
I betydelserna 2a och 2b betonas "samspelet mellan kropp och själ" som om det finns två skilda aktörer inom en djur- eller människokropp. Det gör att man (även när termen biologisk psykologi används) kan se formuleringar som går ut på att processer i nervsystemet "bildar underlag för beteenden, upplevelser och reaktioner" som om upplevelserna skulle vara vara något annat än processer i nervsystemet med upplevelsekaraktär.
Mer om detta finns under sökordet kropp och själ.
Relaterade sökord:
biologiska revolutionen, biosocial, ekologisk-evolutionär teori, evolutionspsykologi, fysiologisk psykologi, neurokultur, psykobiologi, onto-etisk-epistemologi, psykofysiologi, sociobiologi.
["biosocial","materialismens","Hippokrates","fyra temperamenten>>temperament","personlighetstyperna>>typologi","tvärvetenskapliga","psykofysik","nervfysiologiska","beteende","Karl Lashley","Roger Sperry","neurokultur","onto-etisk-epistemologi","ekologisk-evolutionär teori","evolutionspsykologi","fysiologisk psykologi","psykofysiologi","sociobiologi","neuropsykiatri","hjärnhalvorna","medvetande","komparativ psykologi","kropp och själ","Adolf Meyers","Adolf Meyer","Charles Darwin","stimuli","B. F. Skinner","John B. Watson","Donald O. Hebb","neuropsykologi","klinisk neuropsykologi","biologiska revolutionen","psykobiologi"]