

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "borderline personlighetsorganisation, BPO":
borderline personlighetsorganisation, BPO
borderline personality organization [ˈbɔ:dəlaɪn ˌpɜ:səˈnælətɪ ˌɔ:gənaɪˈzeɪʃən], BPO
Term införd av den österrikisk-amerikanske psykiatern och psykoanalytikern Otto Kernberg (f 1928), som i flera arbeten på 1960- och 1970-talen framställde en psykoanalytisk teori om det som tidigare bland annat kallats borderlinetillstånd (eng: borderline states, borderline conditions). De ansågs ligga på gränslinjen (eng: borderline) mellan neuros och psykos, med mer motsägelsefullt sätt att tänka, känna och vara än vid neuros och med bättre verklighetskontakt än vid psykos.
Kernberg kom därför fram till att det finns en bestämd borderline personlighetsorganisation (BPO) som skiljer sig från såväl neurotisk personlighetsorganisation (NPO) som psykotisk personlighetsorganisation (PPO).
Han ville med kunskap hämtad från objektrelationsteori förklara hur olika komponenter i psyket som till exempel jaget, överjaget, uppfattningar om självet och omvärlden, jagets försvar mot inre och yttre hot samspelar med varandra och med personer i omvärlden, hur alla dessa aspekter av själslivet bildar en speciell struktur med olika funktion och styrka och på det sättet en på bestämt sätt organiserad aktivitet.
Som specifika kännetecken på BPO angav han:
- osäkerhet om den egna identiteten, vilket kan ta sig uttryck i tomhetskänsla med motstridiga uppfattningar om det egna jaget,
- primitiva jagförsvar i form av förnekande och splitting (klyvning av såväl jagbild som omvärld i goda och onda krafter), primitiv nedvärdering av somligt samtidigt som annat idealiseras, ett motstridigt reaktionsmönster som enligt en teori inom objektrelationsteorin är utmärkande för spädbarnet när det uppfattar den goda och "onda" sidan hos modern som två olika objekt,
- bristande ångesttolerans och impulskontroll med aggressivitet och våldsamhet som mest framträdande drag,
- benägenhet för tvångstankar, falsk sjukdomsupplevelse (hypokondri) och förföljelseidéer.
Utom splitting konstaterade Kernberg att följande försvarsmekanismer hör ihop med borderline personlighetsorganisation: förringande, omnipotent kontroll, primitiv idealisering och projektiv identifikation (eng: devaluation, omnipotence, primitive idealization, projective identification).
Kernbergs observationer har till stor del kunnat bekräftas i senare empiriska studier av personer med borderline personlighetssyndrom eller som det heter i ICD-11 (2018), borderlinemönster.
Relaterade sökord: borderline, borderlinemönster, borderline personlighetsstörning, dialektisk beteendeterapi, impulskontrollstörning, invalidering, mentaliseringsbaserad terapi, personlighetsorganisation, personlig och social funktion, överföringsfokuserad terapi.
Stavas på brittisk engelska även: borderline personality organisation (med 's' i stället för 'z' i det sista ordet).
För gruppen människor med denna typ av problem förekommer i engelskspråkiga texter uttrycket the border line group (med borderline särskrivet i två ord).
["Otto Kernberg","psykiatern","psykoanalytikern","psykoanalytisk","splitting","objektrelationsteorin","objektrelationsteori","brittiska psykoanalytiska skolan","borderline personlighetsstörning","personlig och social funktion","borderlinemönster","dialektisk beteendeterapi","förföljelseidéer","impulskontrollstörning","invalidering","devaluation","identiteten","jagförsvar","tvångstankar","hypokondri","impulskontroll","omnipotent kontroll>>omnipotens","jaget","överföringsfokuserad terapi","förnekanden","förnekande","förringande","neuros","psykos","omnipotent","idealisering","projektiv identifikation","borderlineproblematik","borderline","försvarsmekanismer","mentaliseringsbaserad terapi","ICD-11","personlighetsstörning","personlighetsorganisation","personlighetssyndrom","struktur"]

