Undanträngande av en föreställning, en konflikt eller ett motiv från medvetandet så att det bortträngda bildar en dynamisk kraft i det omedvetna och därmed påverkar våra tankar, handlingar och reaktionssätt utan att vi vet om det.
Som verb används i svenskt vardagsspråk i stället ordet 'förtränga' (eng: repress). Det har gjort att man också ofta använder 'förträngning' som liktydigt med bortträngning.
I psykologiska, särskilt psykodynamiska, framställningar är det viktigt att hålla sig till ord som 'bortträngning' och 'tränga bort', eftersom de är kopplade till psykodynamisk teori: känsloladdade upplevelser och föreställningar inte bara undertrycks (och därmed är borta) utan lever som bortträngda sitt eget liv i det omedvetna och påverkar därifrån det som vi gör och tänker medvetet.
Minnen av svåra eller obehagliga händelser som en person varit med om och blivit bortträngda kan tas fram genom psykoanalys eller psykodynamisk psykoterapi. Tanken är att man på det sättet kan lindra eller bota psykiska besvär och vissa psykiatriska tillstånd.
I nyare neurovetenskaplig forskning har man kunnat påvisa att undertryckta känslor (eng: suppressed emotions, avoided emotions) kan ge upphov till störningar i inre organ och orsaka långvariga besvär i ett så kallat mind-body syndrome.
EAET, en typ av psykologisk behandling som har vissa likheter med psykodynamisk terapi, används för att hjälpa människor med sådana problem.
Relaterade sökord: avreagering, censur, dissociation, emotionellt undvikande, försvarsmekanism, katarsis, primär bortträngning, psykoanalys, psykodynamisk teori, självförtryck, tankesuppression.
Terminologi:
1. På engelska används ordet repression i två betydelser: förtryck och bortträngning. Därför krävs, när det inte framgår av sammanhanget, ett förtydligande när man menar 'bortträngning': psychologichal repression.
2. I psykiatrisk och icke-psykodynamisk, icke-psykoanalytisk text används vanligen ordet 'undertryckande' (eng: suppression) i stället för 'bortträngning'.
Vill man göra skillnad mellan 'bortträngning' och 'undertryckande', avses med 'bortträngning' ett undertryckande av de minnen (tankar, föreställningar) som ångestframkallande känslor är knutna till, med 'undertryckande' ett undertryckande (eller försök till sådant) av de känsloreaktioner som föreställningarna (tankarna, minnena) är knutna till.
När man i psykodynamisk teori talar om bortträngning tänker man sig att ett accepterande av de bortträngda föreställningarna ska leda till befrielse av de känslor som är knutna till dem.
När man i neurovetenskaplig forskning talar om undertryckande tänker man sig att en bearbetning av själva känsloreaktionerna (knutna till ångestframkallande föreställningar) ska ge lindring av såväl psykiska som kroppsliga besvär.
Mer om detta finns i artikeln i detta lexikon om mind-body syndrome.
["avreagering","dissociation","censur","tvångssyndrom","fobi","försvarsmekanism","katarsis","självförtryck","psykodynamisk psykoterapi","psykodynamisk terapi","psykodynamisk teori","föreställningarna","föreställningar","psykologisk behandling","rättspsykiatriska","omedvetna","psykoanalys","primär bortträngning","neurovetenskaplig","psykodynamisk teori","psykodynamiska","tankesuppression","emotionellt undvikande","psykiska besvär","psykiatriska tillstånd","mind-body syndrome","psykoterapi","dynamisk"]