1. Term i amerikansk socialtjänst och hälso- och sjukvård. Med case avses i detta fall en person och med management avses här ett tillvägagångssätt (enligt någon av flera för ändamålet utformade modeller) för samordning av olika vårdinsatser.
Case management har blivit en term för ett arbetssätt som växte fram i socialt arbete i USA på 1970-talet (en utveckling och specialinriktning av case work).
2. Ärendehantering i juridiska, sociala och medicinska sammanhang om behandling av individuella fall eller klientärenden. Det sker enligt i varje verksamhet fastställda rutiner i form av registrering, tilldelning till viss handläggare, bearbetning och lösning samt avslutning och dokumentation.
3. I psykiatrisk vård avses en speciell modell med samordnade insatser av flera professioner inom hälso- och sjukvården, socialtjänsten och andra samhällsorgan med inriktning på att patienterna ska kunna leva ett självständigt liv på eget ansvar.
Med case mangement (som också kallas "ACT-modellen", "Integrerad Psykiatri" eller "Aktivt uppsökande samhällsbaserad behandling och rehabilitering") samordnas vården av personer med psykiska funktionshinder, drog- och alkoholproblem så att de kan leva ett självständigt liv utanför vårdhem och kliniker.
Det gemensamma för de olika varianterna av vård- och stödsamordningsprogrammen är att det finns en utsedd Case Manager som har huvudansvaret för att varje enskild person får adekvat vård och stöd och ser till att utredningar, planering och relevanta insatser genomförs och samordnas. Själv gör han eller hon – i de olika modeller som används – en egen insats i behandlingen och rehabiliteringen, varierande i omfattning beroende på omständigheterna.
Relaterade sökord: assertive community treatment, fall, care management, integrerad behandling, Integrerad Psykiatri, management.
["fall","integrerad behandling","Integrerad Psykiatri","assertive community treatment","care management","ACT-modellen","management"]