Latin: continere {uttal: kånntine´re} 'innehålla'; av con- 'samman' + tenere {uttal: tene´re} 'hålla'.
Alternativ ordform: containing.
Centralt begrepp hos den brittiske psykoanalytikern Wilfred Bion (1897-1979), som i början av 1960-talet formulerade sin teori om containment och om container/contained. Han byggde på begreppet projektiv identifikation i Melanie Kleins objektrelationsteori.
Bion valde att formulera sin teori i termer av maskulin och feminin funktion ungefär som vi talar om hankontakt och honkontakt när det gäller elektriska kopplingar. Han använde de välkända symbolerna för manligt och kvinnligt, ♀ ♂, för att beteckna behållaren respektive det som genom projektiv identifikation härbärgeras i denna.
Psykoterapeuter kan göra på samma sätt som en moder gör när hon tar upp och härbärgerar sitt barns motstridiga känslor av hat och kärlek (det härbärgerade, the contained, i ett samspel mellan projektion och introjektion).
Genom att inte reagera som vanligt på barnets känslor utan bara "hålla" dem på samma sätt som de håller barnet i sin famn, kan hon hjälpa barnet att hantera känslorna och de olika delarna av självet, som då kan integreras till en helhet och ge en nyanserad och integrerad bild av henne och samtidigt ett eget sammanhållet jag.
Container, behållare, som kognitivt schema
Ofta används uttryck som the containment schema (pluralis: containment schemas) = the container schema, the image schema container som språkvetenskaplig term för ett konkret och åskådligt bildschema, förankrat i kroppsrörelsescheman, som ligger till grund för diverse metaforer, bland annat metaforen om psykoterapeuten som en container för en patients känslor.
Relaterade sökord: anknytning, holding, objektrelationsteori, överföringsfokuserad terapi.
["objektrelationsteori","containing","bildschema","projektiv identifikation","projektion","anknytning","integrerad","holding","överföringsfokuserad terapi","Wilfred Bion","container","metaforer"]