Latin: cultura {uttal: kullto´ra} 'odling', 'utbildning', 'kult' + formula {uttal: fårr´mulla} 'regel', 'föreskrift', 'modell'.
Betydelse: Kulturbeaktande utformning, (som attribut:)
- transkulturellt utformad,
- med 'multikulturellt inriktning' som i termen cultural formulation när den används i uttryck som gäller transkulturell psykiatri och transkulturell psykologi.
I termer som cultural formulation, clinical formulation, case formulation, medical formulation har ordet formulation inte betydelsen "formulering" utan betyder "komposition", "utformning" av ett slag som görs enligt en viss regel eller formel - till exempel i ett kemiskt preparat och i överförd bemärkelse "enligt visst synsätt", "enligt viss teoretisk modell", till exempel psykologiskt, biologiskt, psykodynamiskt, beteendeterapeutiskt och så vidare.
Uttrycket cultural formulation fanns i DSM-IV-TR och avsåg där en bedömning (cultural formulation assessment) som en psykiater eller psykolog gör enligt en viss formel eller schema där olika kulturella aspekter beaktas. Det är följaktligen fråga om en "transkulturellt utformad bedömning".
På samma sätt är en cultural formulation interview (i DSM-5) en transkulturellt utformad intervju eller ett kulturbeaktande intervjuformulär i psykiatri och klinisk psykologi.
Den i svensk psykiatri förekommande översättningen "kulturformuleringsintervju" är i detta perspektiv vilseledande och svårbegriplig.
Delar i ett transkulturschema (eng: components of a cultural formulation) för cultural formulation assessment är enligt DSM-IV-TR:
- Personens kulturtillhörighet.
- Hur pågående sjukdom uppfattas och förklaras i hans eller hennes kultur.
- Kulturspecifika omständigheter i den psykosociala miljön och deras betydelse för hur patienten ser på det aktuella sjukdomstillståndet.
- Kulturella aspekter på relationen mellan läkare och patient i det enskilda fallet.
- Sammanfattande transkulturell bedömning för diagnos och behandling.
Relaterade sökord: fallkonceptualisering, konceptualisering, paradigm, perspektiv, referensram.
["multikulturellt","transkulturell psykiatri","DSM","transkulturell psykologi","fallkonceptualisering","konceptualisering","paradigm","perspektiv","referensram",""]