Biologisk teori om arternas selektiva utveckling uppkallad efter den engelske biologen Charles Darwin (1809-1882). Teorin har modifierats i flera avseenden vilket gör att de modernare formerna ofta kallas neodarwinism eller nydarwinism (eng: Neo-Darwinism).
Grundtankar i teorin är bland annat att livet har uppkommit genom en slump, att varje ny art utvecklas genom att nya arter uppstår ur gamla, likaledes genom slump men på ett sätt som gagnar överlevnad och fortplantning för de individer som fått de nya egenskaperna, beroende på att just dessa individer med sina nya gener är bättre utrustade än andra för att överleva och fortplanta sig i den miljö där de befinner sig.
Beteendeegenskaper och sådana egenskaper som möjliggör samhällsliv och kulturutveckling har enligt darwinister samma funktion som andra egenskaper; de bidrar till att socialt levande varelser, däribland människan, kan hävda sig i kampen för tillvaron.
Darwin visade stort intresse för psykologiska fenomen. I böckerna om människans ursprung (The descent of man, 1871) och om känslouttryck hos djur och människor (The expression of emotions in man and animals, 1872) jämförde han människans och de lägre djurens själsförmögenheter och konstaterade att vi har samma reaktionsmönster som djuren i fråga om nyfikenhet, imitation, uppmärksamhet, inlärning, gruppbildning och sexualitet. Hans redogörelse för sonen Williams utveckling under barndomen (A biographical sketch of an infant, i tidskriften Mind, 1877) är en av de första i sitt slag i modern utvecklingspsykologi.
Darwinismen fick från slutet av 1800-talet stor betydelse för den amerikanska psykologins inriktning på psykiska funktioner, till exempel intelligensen, och på beteendet i stället för själsinnehållet.
Relaterade sökord:
biologism, etologi, evolutionspsykologi, funktionalistisk psykologi, Galton, instinkt, Lorenz, socialdarwinism, sociobiologi, språkutveckling, Tinbergen, överlevnadskontingens.
Ordformer:
Adjektiv: darwinistisk, darwinistiska, darwinistiskt (eng: Darwinian).
Adverb: darwinistiskt (eng: Darwinianly).
Person: darwinist, darwinisten, darwinister, darwinisterna (Darwinian, Darwinist, plural: Darwinians, Darwinists).
["neodarwinism","intelligensen","beteendet","biologism","etologi","överlevnadskontingens","evolutionspsykologi","funktionalistisk psykologi","Galton","instinkt","Lorenz","socialdarwinism","sociobiologi","språkutveckling","Tinbergen"]