Latin: deducere {uttal: deduck´erre} 'föra ned', 'härleda'; de- 'av', 'från' + ducere {uttal: duck´erre} 'leda'.
Premisser och konklusion
Att från en eller flera övergripande tankar, så kallade premisser (eng: premises, ett ord som också har andra betydelser), dra en slutsats, en konklusion (eng: conclusion) om vad som gäller för enskilda fenomen inom ramen för den mer övergripande tanken.
Av påståendet att alla levande varelser har en ämnesomsättning och att människor är levande varelser följer att även människor har en sådan. Av påståendet att några levande varelser har vingar kan man dock inte dra några slutsatser utan att man preciserar vilka typer av levande varelser som är bevingade.
I psykologin har det varit vanligt med deduktioner som lett till felaktiga generaliseringar som när man i början av 1900-talet konstaterade att psykiska problem kunde uppkomma av hämmad könsdrift och av det drog slutsatsen att alla psykisk ohälsa har sitt ursprung i sexualiteten. Av det faktum att några beteenden som man tidigare trott vara genetiskt betingade (ärftliga) har visat sig vara inlärda har en del forskare dragit slutsatsen att alla beteenden är inlärda.
Vilseledande medelvärden: att ljuga med statistik
I forskning missbrukas deduktion från medelvärden på det sättet att man till exempel konstaterar att kroppsvikten ökat i befolkningen (som medelvärde) att vi alla blivit allt fetare. Det man missar i sådant tänkande är att generaliseringar bör kompletteras av distinktioner: att det är en liten grupp som ökat sin vikt kraftigt vilket höjt medelvärdet.
Relaterade sökord:
begrepp, deduktiv förmåga, deduktiv metod, deduktiv-nomologisk förklaring, empirism, induktion, kritisk rationalism.
Ordformer:
Pluralis: deduktioner (eng: deductions).
Adjektiv: deduktiv (eng: deductive [dɪˈdʌktɪv].
Verb: deducera (eng: deduce [dɪˈdjuːs]).
["deduktiv metod","generaliseringar","begrepp","deduktiv förmåga","induktion","kritisk rationalism","empirism","psykisk ohälsa","statistik","medelvärden","deduktiv-nomologisk förklaring"]