Term som antog karaktären av slagord på 1970- och 1980-talen då man allmänt övergick från starkt centraliserade organisations- och ledningsformer till samverkan mellan mindre enheter, såväl i samhället i stort som i näringsliv och offentlig verksamhet.
Man vill med decentraliseringen åstadkomma en spridning av makt, beslutsfattande och ansvar från samhällets eller en organisations topp till divisioner, filialer eller dotterbolag som har direkt kontakt med den verklighet där besluten ska verkställas och planerna genomföras.
De på detta sätt delvis avknoppade verksamheterna tar egna initiativ och förser koncernledningen med uppslag och idéer för fortsatt utveckling av verksamheten som helhet.
En svagare form av decentralisering är dekoncentration och delegering, som innebär att vissa beslut får tas självständigt av chefer, ledningsgrupper eller team inom organisationen.
I många sammanhang räknar man dekoncentration, delegering och självstyre (avknoppning) som tre olika former av decentralisering med detta begrepp som överordnat de tre övriga.
Relaterade sökord: decentrering, definition, organisationsteori, postmodernism.
Ordformer:
Verb: decentralisera, decentraliserad (eng: decentralize/decentralise, decentralized/decentralised).