

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "demens, kognitiv sjukdom":
demens, kognitiv sjukdom
dementia [dɪˈmɛnʃɪə]
Den ålderssjukdom som tidigare kallades senildemens kom under under senare delen av 1900-talet att kallas demens eller åldersdemens, några år i början av 2000-talet 'kognitiv sjukdom' (eng: major neurocognitive disorder) av olika svårighetsgrad: lindrig, medelsvår eller svår/ uttalad (eng: mild, moderate or severe).
I amerikansk psykiatri är det vanligt att man endast skiljer mellan mild cognitive impairment och dementia eller som i DSM-5 mellan mild neurocognitive disorder (i den svenska översättningen Mini-D 5 'lindrig kognitiv funktionsnedsättning') och major neurocognitive disorder (i den svenska översättningen 'kognitiv sjukdom'). Ordet 'demens' används numera så gott som uteslutande och termen 'kognitiv sjukdom' mera sällan.
En organisk hjärnsjukdom
Demens/kognitiv sjukdom är en hjärnsjukdom som psykiskt tar sig uttryck i försvagning av någon eller några av sådana funktioner som tankeförmåga, omdöme, minne, koncentration, ibland även i förändringar i personlighetsegenskaper och känslomässiga reaktioner.
I en del fall föreligger också störningar av typen apraxi, agnosi och afasi.
De vanligaste formerna av kognitiv sjukdom är degenerativa hjärnsjukdomar (till exempel alzheimer) och hjärn-kärlsjukdomar (vaskulär kognitiv sjukdom, även kallad cerebrovaskulär sjukdom).
Tre huvudgrupper
Kognitiv sjukdom indelas i tre huvudgrupper:
- degenerativ hjärnsjukdom,
- vaskulär demens,
- övriga organiska hjärnsjukdomar (förorsakade av skallskador, tumörer, giftpåverkan, infektioner osv), även kallade sekundära demenser eller sekundära demensjukdomar.
I ICD-11 2018) har man som övergripande rubrik neurocognitive disorders (neurokognitiva syndrom) och som underrubriker:- delirium
- mild neurocognitive disorder
- amnestic disorder
- dementia.
Degenerativ demens
Termen degenerativ demens (eng: degenerative dementia) gällde i ICD-10 sådan demens som förvärras gradvis på grund av själva sjukdomen i nervsystemet. Den används inte i ICD-11 (2018).
Alzheimers sjukdom räknas som primär degenerativ demens (eng: primary degenerative dementia), medan andra typer av demens, där gifter, hjärninfarkter eller annan sjukdom påverkar hjärnfunktionernas kontinuerliga försämring, räknas som sekundärt degenerativa och kallas sekundära demenser.
Vaskulär demens/kognitiv sjukdom, vaskulär typ
På engelska: vascular dementia, i ICD-11: dementia due to cerebrovascular disease, kod 6D81.
Sjukliga förändringar i hjärnans blodkärl eller blodproppar i hjärnan kan ge upphov till vaskulär demens. Av denna finns flera undergrupper, bland annat dessa:
- Tilltäppning av större ytliga blodkärl, som resulterar i flera större infarkter i hjärnbarken och i den vita substansen, orsakar multiinfarktdemens, MID.
- Förträngning av de mindre kärlen inne i hjärnan leder till många små infarkter antingen i hjärnbarken eller i den vita substansen. Följden blir mental och motorisk tröghet, minnes- och koncentrationssvårigheter samt depression och svängningar i känsloläget. Afasi och apraxi hänger samman med skador i tinning- och hjässlober.
- Lakunära infarkter i pannlobens vita substans, som omges av stora områden med ofullständig infarkt, leder till uttunning men inte total förlust av hjärnvävnadens funktioner. Den störning som då uppkommer kallas Binswangers sjukdom. Den yttrar sig i personlighetsförändring, nedstämdhet, apati samt stel och stapplande gång och kan förväxlas med Alzheimers sjukdom och pannlobsdemens.
Andra organiska hjärnsjukdomar med demenssymtom
Den enda typ av kognitiv sjukdom som man säkert vet orsakas av virus är den som uppkommer i samband med HIV.
Övriga sjukdomsorsakade former av demens är
- demens till följd av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom (eng: Creutzfeldt-Jakob disease, CJD), en prionsjukdom besläktad med galna ko-sjukan,
- Lewykroppsdemens (eng: i ICD-11 dementia due to Lewy body disease, i DSM-5 neurocognitive disorder with Lewy bodies),
- demens orsakad av Huntingtons sjukdom,
- demens orsakad av Parkinsons sjukdom.
Kognitiv sjukdom kan också vara följden av långvarig giftpåverkan. Alkohol är ett sådant gift som vid dagligt bruk i för individen alltför stor mängd kan leda till försvagad intelligens, sämre minne och utarmning av känslo- och viljeliv.
Personer som i sitt yrke under mer än tio år kommit i kontakt med lösningsmedel som thinner (förtunningsmedel) och lacknafta kan också drabbas av kognitiv sjukdom som yttrar sig i trötthet, lättretlighet, apati och försämrat minne.
Pannlobsdemens
En tiondel av de personer som får en kognitiv sjukdom har så kallad pannlobsdemens. Hos dem blir personlighetsförändringen mer markant.
Falsk demens
Demenssymtom som inte visar sig bero på förändringar i hjärnvävnaderna räknas som oäkta och kallas därför falsk demens eller pseudodemens. Pseudodemens (eng: pseudodementia) kan vara av depressiv natur. Dålig kost, brist på motion och aktivitet, passivisering och isolering är vanliga exempel på sådant som ger upphov till pseudodemens. Dövhet, nedsatt syn och kroppssjukdomar kan också ge upphov till falsk demens.
Diagnostik
Psykologiska undersökningar utförs med hjälp av en serie neuropsykologiska test och neuropsykiatriska frågeformulär. Med dessa kan lindrig kognitiv funktionsnedsättning och kognitiv sjukdom av olika svårighetsgrad ibland upptäckas i ett tidigare stadium än vad som annars skulle vara möjligt. Testen kan också ge besked om det är fråga om pseudodemens eller en organiskt betingad förändring.
I den neuropsykiatriska utredningen bedöms de olika symtomen som minnesstörningar, trötthet, likgiltighet, språklig försämring, depression och så vidare i syfte att skilja mellan olika typer av kognitiv sjukdom och lindrig kognitiv funktionsnedsättning och att besluta om behandlingsform.
Ärftlighet
Arvsanlag har betydelse för uppkomsten av demenssjukdomar. De cirka 15 % som är bärare av den gen som kallas ApoE4 (apolipoprotein E4 – APOE-ε4) har som grupp 1,5 – 4 gånger högre risk att insjukna i Alzheimers sjukdom än de som inte har denna gen. Det gäller alltså inte enskilda individer med denna gen. Den kan finnas i ett allelepar i en kromosom utan att orsaka Alzheimers sjukdom eller andra sjukdomar som den är förknippad med.
Förekomst
I åldern 65-69 har en på hundra någon form av kognitiv sjukdom eller lindrig kognitiv funktionsnedsättning, i åldern 90-95 har denna siffra ökat till 30-50 procent.
Relaterade sökord:
Alzheimers sjukdom, Betulaprojektet, GBS-skalan, hjärninfarkt, frontallobsdemens, kognitiv medicin, kognitiv svikt, kognitiv sjukdom, sekundär demenssjukdom, strategisk infarktdemens.
Terminologi:
Termen "demens" används inte i DSM-5. Den typ av intellektuell funktionsnedsättning som i ICD-11 kallas demens benämns i stället major neurocognitive disorder, i den svenska översättningen (Mini-D 5) 'kognitiv sjukdom'. Mild neurocognitive disorder översätts i samma skrift med 'lindrig kognitiv funktionsnedsättning'.
Ordformer:
Adjektiv på engelska: demented [dɪˈmentɪd].
Person: person med kognitiv sjukdom (eng: patient with dementia).
Etymologi: Av latinets dementia {uttal: demen´tia} 'vansinne', 'vanvett', 'galenskap'; de- av-, från- + mens {uttal: mens}, genitiv mentis {uttal: menn´tiss} 'sinne', 'förstånd'; latinskt adjektiv: demens {uttal: de´mens} 'förryckt', 'galen'. 'förvirrad'. Ordet fick den nutida betydelsen 'demens' i Frankrike vid mitten av 1700-talet, i Tyskland och England i slutet av samma århundrade.
["apraxi","agnosi","Mini-D 5","afasi","depression","pannlobsdemens","personlighetsegenskaper","Svenskt Demenscentrum","minne","Alzheimers sjukdom","alzheimer","kognitiv sjukdom","kognitiv medicin","sekundära","primär","kognitiv svikt","vaskulär demens","vita substansen>>hjärnbark","neurokognitiva störningar","Picks sjukdom","hjärninfarkt","Lakunära infarkter","strategisk infarktdemens","Creutzfeldt-Jakobs","Lewykroppsdemens","frontallobsdemens","neurokognitiv störning","Betulaprojektet","GBS-skalan","delirium","DSM-5","ICD-11","delirium","amnestic disorder","sekundär demenssjukdom"]

