1. Politiskt:
a. att statsledningen har legitimitet genom att utses genom allmänna val,
b. att rådslag, överläggningar, initiativ och så vidare sker i berörda grupperingar som kommuner och partiorganisationer, fackliga organisationer osv.
Motiveringen för politisk demokrati och demokrati i organisationer och föreningar var i antikens Grekland och Rom samt i England på 1600-talet och i Frankrike och USA på 1700-talet att en kung mot den tidens uppfattning inte kan anses ha någon högre makts uppdrag att styra sitt folk enväldigt, att människor inte är föremål för någon guds nåd utan har eget ansvar för sitt liv. All makt bör därför utgå från folket.
2. Psykologiskt:
a. att medlemmar i familjer, föreningar och företag tillfrågas om sina ställningstaganden i viktiga frågor,
b. att ledare i företag, organisationer, föreningar, avdelningar och arbetsgrupper drar upp riktlinjer, planerar och fattar beslut i nära samverkan med de personer som är berörda av aktuella riktlinjer, planer och beslut.
Psykologisk motivering för demokratiska arbetsformer är att motivation och engagemang i gemensamma uppgifter ökar när människor inte förlitar sig till ledningens godtycke utan har och känner ansvar för verksamheten.
Relaterade sökord: agilitet, arbetspsykologi, auktoritär, ledarskap, demokratiskt ledarskap, teambuilding, Teori X och Teori Y.
Etymologi:
Grekiska: δῆμος {uttal: dä´måss} 'folk','folket', 'folkförsamingen') + κράτος {uttal: kratt´åssos} 'makt', 'maktutövning'.
["auktoritär","demokratiskt ledarskap","ledarskap","Teori X och Teori Y","arbetspsykologi","teambuilding","karismatiska","agilitet",""]