Avsiktligt vilseledande information (eng: deliberate misleading information), ofta i form av styrd ryktesspridning.
Under tiden efter andra världskriget uppfann man i Sovjetunionen termen desinformation, ett ord som i sig själv skulle ge den avsiktligt felaktiga informationen att fenomenet var en västerländsk uppfinning.
Själva idén i modern tid att systematiskt bygga politisk och ideologisk propagande på avsiktligt vilseledande eller direkt lögnaktig information tillskrivs vanligen Nazitysklands propagandeminister Joseph Goebbels (1897-1945) men begreppet togs i bruk redan 1923 i den sovjetiska underrättelsetjänsten och sågs som ett naturligt sätt för maktutövning på samma sätt som man betraktat propaganda av alla slag, inklusive så kallad 'svart propagande'.
Det dröjde till 1980-talet innan begreppet och ordet desinformation började användas allmänt i västerländska medier och bli en del av den informationsmiljö och kunskapsmiljö som etablerats i början av 2000-talet med begrepp och termer som alternativ sanning, fake news och kunskapsresistens.
Relaterade sökord: media bias, fabulering, mytomani, postsanningseran, propaganda, proteanskt själv, storytelling.
Terminologi: Ordet 'desinformation' används om avsiktligt vilseledande direkt felaktig information. Det är bildat på den franska förstavelsen dés-, av latinets dis-, 'upphävande', 'förstörande' + information av latinets informatio {uttal: infårrma´tiå} 'föreställning, 'tanke'.
Desinformation skiljer sig från misinformation och false information (falsk information) på det sättet att man betonar att den är felaktig med viss bestämd avsikt att vilseleda och sprida felaktig information. Termen desinformation har dessutom fått en särskild klang och innebörd genom att den från 1950-talet var en i Sovjetunionen officiell beteckning på lögnaktig propaganda som ett legitimt vapen i det kalla kriget med Västvärlden. I en mängd sammanhang görs på engelska dock inte någon skillnad mellan desinformation och misinformation.
["kunskapsresistens","media bias","fabulering","mytomani","postsanningseran","propaganda","proteanskt själv","storytelling"]