Riktning i psykologin från 1980-talet som knyter an till
a) den fenomenologiska psykologin genom att betona det personliga och socialt förankrade i människors sätt att tänka, känna och handla,
b) den språkligt inriktade tolkning av människors själsliv som företräddes av Lev Vygotskij (1896-1934) och John L Austin (1911-1960),
c) Wittgensteins (med fleras) teori om hur vi människor med våra sätt att uttrycka oss skapar den sociala verklighet som vi agerar och interagerar i.
Varje yttrande betraktas som en talhandling, som inte bara har konsekvenser i den sociala interaktionen mellan människor utan också formar människors sätt att uppfatta en situation och dra slutsatser av vad de varit med om.
För att kunna förklara och förstå en persons eller grupps reaktioner och agerande sätter man sig i diskursiv psykologi in i hur personen respektive gruppen eller kulturen uttrycker sig när i tal och skrift.
Diskurs i denna mening är all kommunikation mellan oss människor som vi kan förstå utifrån de regler som gäller i sammanhanget, till exempel den typ av formuleringar som vi använder när vi väljer ord som pojkar och flickor, gossar och tjejer, män och kvinnor, karlar och käringar, gubbar och gummor.
Ett centralt tema i diskursiv psykologi är upplevelsen av individualitet, självidentitet.
Diskursiv psykologi i dess olika former räknas av dess företrädare som en andra kognitiv revolution. Den skiljer sig från den första kognitiva revolutionens inriktning på hur tänkandet fungerar rent logiskt genom att i stället studera det språkliga samspelet i olika sammanhang och situationer.
Enligt företrädare för diskursiv psykologi förstår vi människor meningen och lägger mening i vad som händer omkring oss och vad vi själva gör i samspel med andra genom de ord och språkliga formuleringar vi och andra använder.
Relaterade sökord: diskurs, diskursiv, diskursiv praktik, fenomenologi, genus, hermeneutik, konstruktivism, samtalsanalys, talhandling.
["Vygotskij","Austin","genus","interagerar","samtalsanalys","talhandling","behaviorismen","kognitiva revolutionens","diskursiv praktik","fenomenologi","hermeneutik","konstruktivism","diskursiv","självidentitet","individualitet","diskurs"]