Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "domän":
domän
domain [dəˈmeɪn, dəʊˈmeɪn, USA-uttal: doʊˈmeɪn]
Först på engelska och numera även på svenska har ordet kommit att användas om alla typer av områden, inte bara geografiska utan till exempel även om kunskapsområden, egenskapsdomäner och delar av personligheten (eng: domains of personality), typer av intervention och insatser (som psykologisk behandling, psykosociala behandlingsinsatser, stöd, rådgivning med flera), landsdomän och toppdomän på internet och så vidare.
På den vägen har ordet i denna vidgade betydelse kommit in i svensk psykologi och pedagogik från att tidigare endast ha använts om godsägares domäner eller kungliga domäner.
1. Område, gebit.
Det kan i psykologin gälla områden eller funktioner som kognitiv domän (eng: cognitive domain), affektiv domän (affective domain), psykomotorisk domän, (eng: psychomotor domain), begåvningsdomän, matematisk domän, språklig domän och så vidare.
Exempel på det som kallas kognitiva domäner finns under sökorden kognitiv domän, Blooms taxonomi, circumplex och neurokognitivt område.
2. I omvårdnadsdiagnoser enligt NANDA-I: egenskap som omfattar ett flertal delegenskaper och på det sättet utgör ett område.
I exempelvis område 6 (eng: domain 6), självuppfattning (eng: self-perception), ingår följande delområden (så kallade classes), som kan påverkas och bli föremål för störningar eller sjukliga förändringar: självuppfattning, självaktning, kroppsbild, inom vilka sedan det finns ett antal diagnoser upptagna: identitetsstörning, hopplöshetskänsla, risk för hotad värdighet, risk för ensamhet, långvarig svag självkänsla, situationsbetingad svag självkänsla med flera.
En domän (= ett område) består alltså enligt NANDA-I av delområden som i sin tur består av diagnoser.
3. Det är tvärtom enligt ICD-11.
Under huvuddiagnoserna specificeras aspekter eller områden (domains, areas) som är framträdande i den enskilda patientens psykiska problem eller sjukdom.
Huvudegenskaper (som omfattar flera delegenskaper) hos personer med personlighetsstörning kallas trait domains (egenskapsdomäner). De består i sin tur av personality features, personlighetsdrag.
4.a. En del i ett system i en dator där information om ett visst område är lagrat och där man kan göra förändringar och tillägg i den informationen.
4.b. Mängden av alla värden som kan finnas i en kolumn i en tabell i en databas. En kolumn i en tabell är i denna mening ett område (en domän) som anger vissa egenskaper (vissa attribut) hos det som tabellen handlar om, till exempel personer som är introverta.
4.c. Även andra betydelser kan förekomma, till exempel en grupp metadata som gör vissa data till en kategori för sig själv.
Global domain: huvudområde (inom vilket det finns flera delområden).
Beteendedomän (behaviour domain, behavioural domain, USA-stavning: behavior domain, behavioral domain): område eller gren av psykologin som till exempel perception, lärande, kognition, motivation, emotion, neuropsykologi, socialpsykologi, ekonomisk psykologi och så vidare.
Domain expert: områdesexpert, expert på ett område där man har områdesexpertis (eng: domaine expertise), till exempel pedagogisk psykologi. Man skiljer mellan domänontologi (eng: domain ontology) och människor som domänexperter (human domain expert, mänsklig domänexpert).
Key domain: nyckelområde, huvudområde.
Domains of personality functioning: olika personlighetspsykologiska funktioner.
Subdomän (eng: subdomain [ˈsʌbdəˈmeɪn]): delområde.
Relaterade sökord: Blooms taxonomi, domän, domänbaserat lärande, domänmodellen, domänspecificitet, egenskapsdomän, kompetensområde, modul, neurokognitivt område, område.
Ordformer:
Domänen, domäner (eng: the domain, domains).
I datalitteraturen förekommer även formerna 'domänet', 'ett domän'.
Etymologi: Ordet kommer troligen från det latinska dominium {uttal: dåmi´niumm}, på medeltidslatin domanium 'egendom'; av dominus {uttal: då´minnuss} 'ägare'; av domus 'hus'.
["Blooms taxonomi","domänspecificitet","egenskapsdomäner","personlighetspsykologiska","domänmodellen","kompetensområde","personlighetsstörning enligt ICD-11","introverta","attribut","metadata","identitetsstörning","diagnoser","funktioner>>personlig och social funktion","perception","domänontologi>>ontologi","expertise","expert","lärande","kognition","motivation","emotion","neuropsykologi","socialpsykologi","ekonomisk psykologi","begåvningsdomän>>begåvning","värdighet","självkänsla","självförtroende","modul","personligheten","neurokognitivt område","trait domains","egenskapsdomän","personality features","personlighetsdrag","funktion","Faser","extraversion","inlevelse","circumplex","omvårdnadsdiagnoser enligt NANDA-I","kategorier","område","ICD-11","tema","kognitiv domän","psykomotorisk","kognitiv","affektiv","personality functioning","självuppfattning","självaktning","kroppsbild"]