1. I genetiken en modul i en gen, som tjänar en viss funktion. En domän kan till exempel göra så att ett protein binder till ett annat protein, medan en annan domän ger enzymaktivitet.
2. I datavetenskapen en del av ett datasystem med en viss funktion.
3. En grupp fenomen som hör ihop på sådant sätt att det är meningsfullt och ändamålsenligt att utveckla sammanhängande kunskap om detta område av fenomen.
I psykologin kan man till exempel betrakta "kognitiva funktioner och förmågor" som ett område av domänkaraktär (i stället för att utgå från det abstrakta begreppet 'intelligens' eller separata 'intelligensfaktorer').
Ett exempel på tillämpning av domänmodellen i detta avseende är CHC-teorin.
Ett annat är användningen av termen cognitive domain i ICD-11 för funktionerna memory, executive functions, attention, language, social cognition and judgment, psychomotor speed, visuoperceptual or visuospatial abilities (minne, exekutiva funktioner, uppmärksamhet, språk, social kognition och social bedömning, psykomotorisk snabbhet, visuoperceptuella och visuospatiala förmågor).
Liknande gäller till exempel känslolivet som område, den affektiva domänen, där olika typer av känslor ingår.
En del av en domän kallas för subdomän (eng: subdomain [ˈsʌbdəˈmeɪn]).
Domänspecifikt fungerande (domain-specific functioning): Hur människor klarar uppgifter inom ett speciellt område av förmåga, till exempel problemlösning, ordförråd, arbetsminne, visuospatial perception och så vidare.
I betydelserna 1 och 2 är domänerna vad man kallar funktionella domäner.
Relaterade sökord: domän, domänspecificitet, områdesdiagnos, problembaserat lärande.
["CHC-teorin","domänspecificitet","domän","problembaserat lärande","funktionella domäner","ordförråd","arbetsminne","visuospatial perception","ICD-11","struktur","minne","exekutiva funktioner","uppmärksamhet","språk","social kognition","social bedömning","visuoperceptuella","visuospatiala","system","områdesdiagnos"]