Latin: dominium {uttal: dåmminn´iumm} 'egendom'; av dominus {uttal: dåmm´innuss} 'ägare', 'herre'; specificus {uttal: specki´fickuss} 'särskild', 'speciell'; av species {uttal: speck´ies} 'sort'.
Term inom kognitionsvetenskap för teorin att djurs och människors förmåga att lära sig saker, planera, dra slutsatser och så vidare är skilda förmågor som kan vara olika väl utvecklade (eng: specific) på olika funktions- och verklighetsområden (eng: domains of reality).
I teorin ingår att förutsättningarna för lärande och utförande i huvudsak är genetiskt betingade och att lärande och övning har den viktiga rollen att få anlagen att utvecklas. Detta i motsats till teorier som utgår från empirism i form av associationism och konnektionism. Företrädare för dessa riktningar hävdar, att allt som vi kan i huvudsak har formats genom lärande.
Företrädare för teorin om domänspecificitet (eng: domain-specific theorists, domain-specificity theorists) bygger på forskning inom nutida kognitionsvetenskap och evolutionspsykologi om att det under arternas utveckling tillkommit olika, speciella kognitiva funktioner i djurens och människans nervsystem.
Domänspecifikt fungerande (domain-specific functioning): Hur människor klarar uppgifter inom ett speciellt område av förmåga, till exempel problemlösning, ordförråd, arbetsminne, visuospatial perception och så vidare.
Relaterade sökord: behaviorism, domän, domänmodellen, evolutionspsykologi, inlärningsteoretiskt perspektiv, kognition, kognitiv förmåga, lärande, område, nativism, särbegåvning.
Adjektiv: domänspecifik (eng: domain-specific).
Motsats till domänspecifik är domängenerell (eng: domain-general).
["kognitionsvetenskap","behaviorism","kognitiva funktioner","kognitionsvetenskap","evolutionspsykologi","evolutionspsykologi","domänspecificitet","kognition","kognitiv förmåga","domänmodellen","domän","område","inlärningsteoretiskt perspektiv","lärande","nativism","särbegåvning","empirism","associationism","konnektionism"]