Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "dynamisk psykologi":
dynamisk psykologi
dynamic psychology [daɪˈnæmɪk saɪˈkɒlədʒɪ, dɪˈnæmɪk saɪˈkɒlədʒɪ]
Grekiska: δύναμις {uttal: dynn´amiss} 'kraft'.
1. Sådan psykologisk forskning och teoribildning som a. betonar känslo- och behovslivets roll för människors tanke- och handlingsliv eller b. psykets aktiva roll i gestaltningen av den värld vårt psyke konstruerar åt oss. Den står därmed i motsatsställning till behavioristiska och kognitiva riktningar som 1800-talets associationism och olika varianter av nutida kognitiv psykologi samt beteendeterapi och kognitiv beteendeterapi.
Till dynamisk psykologi i denna mening räknas främst Kurt Lewins (1890-1947) fältteori och Abraham Maslows (1908-1970) humanistiska psykologi.
Enligt kognitivism i olika former är det i stället perception, tankar och föreställningar som ger upphov till känslor, stämningar, behov och motiv, till exempel ångest, depression och tvångsmässigt beteende.
Inom behaviorismen har det funnits olika uppfattningar om behovens och känslornas roll för beteendet, från Clark Hull med teorin om driftreduktion som det som ger förstärkning av beteenden till B. F. Skinner med uppfattningen att man i beteendeanalyser helt kan bortse från allt psykiskt och enbart fastställa observerbara samband mellan stimuli och responser.
2. Termen dynamisk psykologi används även om psykodynamisk psykologi, det vill säga varje psykologisk riktning som lägger vikt vid omedvetna, känslo- och behovsladdade, bortträngda minnen, tankar och motiv.
Hit räknas alla former av psykoanalys, analytisk psykologi, jagpsykologi med flera. Utgångspunkten är att grundläggande drifter söker utlopp i olika former och att känslor som inte fått ta sig uttryck på vanligt sätt påverkar tankar, handlingar och drömmar på ett för individen oförklarligt sätt.
3. Aktpsykologi och gestaltpsykologi, enligt vilka psyket som helhet aktivt gestaltar vår upplevda värld.
4. Forskning och teoribildning om känslo- och behovsliv.
Betydelse (1) uppkom på 1910-talet, då den tongivande amerikanske psykologen Robert Woodworth (1869-1962) gjorde ett försök att skapa en psykologisk grundsyn som skulle kunna godtas av representanter för olika riktningar. Med dynamisk psykologi menade Woodworth sådan teori om människans beteende som inkluderar bearbetningsprocesser i själva organismen. Han ville ersätta den behavioristiska formeln R=f(S) (reaktion är en funktion av stimulus) med formeln R = f(S, O). Till O (organismens inre) räknades vanestyrka, behov, hämningar och blockeringar, individuella skillnader samt motiv och upplevda mål.
I senare amerikansk psykologi blev det vanligt att skriva Woodworths formel S-O-R för att markera skillnaden mot skrivningen av behaviorismens grundschema S-R. Denna allmänna betydelse av termen dynamisk psykologi har dröjt sig kvar huvudsakligen i psykologiska ordböcker och uppslagsböcker. I stället har betydelse (2) blivit den vanligaste.
Termer som "dynamisk psykologi" och "psykodynamisk" kom under 1960- och 70-talen att användas som ett slagord i kampen mot behaviorism och beteendeterapi. Företrädarna för den dynamiska och psykodynamiska psykologin tog upp tankegångar från hermeneutiken och fenomenologin. Båda kom på det sättet att bli en del av den humanistiska rörelsen, riktad mot maskintänkandet i det dåtida samhället.
Den dynamiska och psykodynamiska psykologin knöt också an till en helt annan riktning i 1970- och 80-talens kulturliv, nämligen ifrågasättandet av människans förnuft som enda form av rationalitet. Teorin om driftlivets grundläggande betydelse för människors tankar och motiv sådan den formulerades av franska 1970-talsfilosofer (Nietzschevågen, uppkallad efter den tyske 1800-talsfilosofen Friedrich Nietzsche) stämde bra med Sigmund Freuds (1856-1939) teori om detet och jaget, primär- och sekundärprocessen.
Relaterade sökord: avreagering, dynamisk psykiatri, dynamiskt system, experientiell, Herbart, humanistisk psykologi, katarsis, kognitivism, kognitiv terapi, motiverande operationer.
["Lewin","avreagering","behavioristiska","dynamiskt system","behaviorismens","teoribildning","beteendeterapi","Forskning","forskning","kognitiva>>kognitivism","humanistiska psykologi","behaviorismen","beteendeanalyser","psykodynamisk psykologi","omedvetna","bortträngda","motiv","tvångsmässigt","perception","experientiell","Kurt Lewins","Abraham Maslows","Herbart","Clark Hull","B. F. Skinner","stimuli","driftreduktion","motiverande operationer","responser","förstärkningskontingenser","Aktpsykologi","gestaltpsykologi","associationism","Maslow","hermeneutik","fenomenologi","katarsis","rationalitet","kognitivism","kognitiv terapi","analytisk psykologi","psykoanalys","Robert Woodworth","Woodworth","behavioristisk","Friedrich Nietzsche","Sigmund Freud","dynamisk psykiatri","humanistisk psykologi","reaktion","stimulus","kognitiv psykologi","kognitiv beteendeterapi","hermeneutiken","fenomenologin","jagpsykologi"]