ecological psychology [ˌi:kəˈlɒdʒɪkl saɪˈkɒlədʒɪ, ˌekəˈlɒdʒɪkl saɪˈkɒlədʒɪ], environmental psychology [ɪnˈvaɪrənməntl saɪˈkɒlədʒɪ]
1. Miljöpsykologi.
2. Beteendeekologi (br eng: ecobehavioural science, USA-stavning: ecobehavioral science), dvs studiet av hur människors reaktionssätt utformas i nära samspel med de situationer som de befinner sig i som en del av sin vardag.
3. Forskning om hur situationen som helhet inverkar på människors sätt att varsebli enskilda fenomen: situationism, situerat lärande.
4. Kunskapsekologi.
5. Ekopsykologi.
År 1944 skrev Kurt Lewin (1890-1947) en uppsats om ekologisk psykologi, ett begrepp som hade introducerats året innan av Egon Brunswik (1903-1955).
Andra psykologer som tillämpat ett ekologiskt synsätt är Eleanor Gibson (1910-2002) och James Gibson (1904-1979) som båda studerat perceptionen som ett ekologiskt fenomen, dvs som något som uppstår i samspelet mellan psyket och individens omvärld (se under ekologisk-evolutionär teori och ekologisk perception).
R. E. Park (1864-1944) och dennes medarbetare introducerade i Chicago på 1920-talet en särskild "socialekologi", Chicagoskolan.
På 1930-talet introducerade den amerikanske antropologen Julian Steward (1902-1972) begreppet "kulturekologi". Med det vände han sig mot den miljödeterminism och kulturmaterialism som var vanlig i antropologin. På 1950- och 1960-talen genomgick kulturgeografin en kvantitativ revolution som gav den en helt ny inriktning.
Relaterat sökord: behaviour setting, ekologi, ekopsykologi, Gregory Bateson, informationsmiljö, psykoekologi, situationism.
["Miljöpsykologi","psykoekologi","behaviour setting","Gregory Bateson","Kunskapsekologi>>Gregory Bateson","Kurt Lewin","Brunswik","Eleanor Gibson","James Gibson","ekologisk-evolutionär teori","ekologisk perception","informationsmiljö","Chicagoskolan","situationism","situerat lärande","Beteendeekologi","ekopsykologi","kvantitativ","Ekopsykologi"]