emotional processing theory [ɪˈməʊʃənəl ˈprəʊsɛsɪŋ ˈθɪərɪ, USA-uttal: iˈmoʊʃənəl ˈproʊsɛsɪŋ ˈθiəri eller ˈθɪri]
Teori framställd av Edna B. Foa and Michael J. Kozak 1986 vid Temple University i USA om hur känslor av stark ångest blir förankrade i en mental struktur av associationer och väcks av de föreställningar som igår i denna struktur, detta nätverk av associationer. Teorin omfattar också hypoteser om hur ångestreaktionerna kan mildras och eventuellt upphöra helt genom exponering av starka känslor, så kallad känsloexponering (eng: emotional exposure, emotion exposure, emotional disclosure, emotion disclosure).
Känslobearbetning definieras som modifiering av de föreställningar som är kopplade till känslorna och därmed till situationer som associeras till de känslouppväckande föreställningarna.
En ångeststruktur, rädslostruktur (eng: fear structure), består enligt Peter J. Langs bioinformationsteori (eng: bio-informational theory of emotional imagery) av minnesföreställningar (representationer) av de sinnesintryck som en person har i en skräckfylld situation och av hans eller hennes sätt att reagera på denna a. känslomässigt, b. i sitt beteende och kroppsligt/fysiologiskt, c. i sitt sätt att tolka sambandet mellan stimuli och egna responser i denna struktur.
Hela denna struktur, rädslostrukturen, fungerar som en inre modell för hur personen i fortsättningen ska undvika att försätta sig i fara liknande den som gav upphov till skräckupplevelsen.
Edna Foa och Miachael Kozak utgick från denna teoretiska grundstruktur och vidareutvecklade den.
De kopplade den till de positiva erfarenheter som de haft av exponeringsterapi. De kom fram till att känslostrukturen hos personer som har ångestupplevelser av typen PTSD måste aktiveras och göras medveten. Genom imaginativ exponering kan då också ske en tillvänjning (habituering, eng: habituation) till de skräckfyllda minnena.
Det visade sig senare att teorin måste modifieras. Befintlig struktur finns kvar och kan bli aktiv och väcka svår ångest. Det gäller därför att skapa en ny konkurrerande struktur av känslor av trygghet och tillförsikt i anknytning till i stort samma föreställningar som den tidigare men som kan motverka denna i en sorts reciprok hämning.
Relaterade sökord: emotionell bearbetning, EAET, emotionsreglering, mind-body syndrome, prolonged exposure therapy, relational frame theory.
["prolonged exposure therapy","mental struktur","struktur","associationer","sinnesintryck","föreställningar","inre modell","hypoteser","emotionell bearbetning","känsloexponering>>emotionell bearbetning","Känslobearbetning","representationer","associeras","relational frame theory","nätverk","habituering","PTSD","exponeringsterapi","EAET","mind-body syndrome","imaginativ exponering","exponering","ångest","stimuli","responser","reciprok hämning","emotionsreglering"]