Undvikande av känslor som antingen tar sig uttryck i att starka känslor undertrycks eller i att man på olika sätt söker undvika att reagera känslomässigt.
Att acceptera och leva med känslor enligt ACT
Känsloundvikande är ett nyckelbegrepp i mindfulnessbaserad psykoterapi, bland annat i ACT (acceptance and commitment therapy). Enligt upphovsmannen, Steven Hayes (f 1948), leder det till motsatt resultat mot vad man strävar efter. Känsloreaktionerna undertrycks och inverkar då omedvetet på hur man upplever så gott som allt i vardagen. De förstärks i stället för att försvagas.
I stället för att bekämpa känslor bör man enligt Hayes hjälpa människor att acceptera och leva med dem men på ett sådant sätt att man i stället för att fokusera på de obehagliga känslorna engagerar sig i sådant som är viktigt i livet (eng: commitment).
Att bearbeta undertryckta känslor med EAET
EAET (emotional awareness and expression therapy) är en form av psykoterapi som går ett steg längre än ACT. Patienterna tränas att inte bara acceptera svåra och delvis undertryckta (bortträngda) känsloreaktioner. De får också hjälp att bearbeta dem, så att de nervbanor som hållits aktiverade och inverkat störande på inre organs funktioner, kan befrias från sina spänningstillstånd.
Relaterade sökord: acceptans, ACT, affektreglering, bortträngning, EAET, experientiellt undvikande, mind-body syndrome, mindfulness.
Terminologi:
'Emotionellt undvikande' är en felaktig översättning av emotional avoidance. Emotional är objekt och inte attribut till avoidance. En korrekt översättning är därför 'känsloundvikande'. I engelskan har man i många fall, som här, ett adjektiv + substantiv där vi i svenskan har ett sammansatt ord.
["acceptance and commitment therapy","mindfulnessbaserad psykoterapi","acceptera","kognitiv beteendeterapi","emotional awareness and expression therapy","mind-body syndrome","experientiellt undvikande","bortträngning","mindfulness"]