Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "empirism, empiricism":
empirism, empiricism
empiricism [emˈpɪrɪsɪzəm, ɪmpɪrɪsɪzəm]
Termen är bildad av det grekiska ordet ἐμπειρία {uttal: emperi´a} 'erfarenhet'.
1. En filosofisk ståndpunkt enligt vilken all sann kunskap kommer genom sinnena och alltså med hjälp av observationer. Därmed ifrågasätts annan typ av kunskap.
2. Vetenskapsteoretisk ståndpunkt enligt vilken vetenskaplig kunskap är sådan typ av kunskap som grundas på observationer. Det är ett krav på att man i vetenskapligt arbete bör utgå från observationer och eventuellt sedan sammanställa eller analysera dessa, en uppfattning som i början av 1900-talet fick namnet logisk empirism.
Huvuddrag i empirismens historia
De grekiska naturfilosoferna och den naturvetenskapliga läkekonstens fader, Hippokrates (460-377 f.Kr.), bekämpade religiösa och vidskepliga föreställningar om människan och tillvaron genom att hävda att all verklig kunskap fås genom iakttagelse och systematiska observationer.
Empirism som filosofisk skolbildning etablerades vid universitetet i Alexandria mellan 270 och 220 f. Kr. i samband med ett återupplivande av Hippokrates medicinska lära och metod.
Den företräddes något tidigare av den grekiske filosofen Epikuros {svenskt uttal: eppiku´råss} och i vissa avseenden av den romerske filosofen Lucretius Carus (96-55 f.Kr.) samt senare av de medeltida nominalisterna.
Empirismen blev en mäktig strömning i tiden på 1700-talet genom filosofer som John Locke (1632-1704) och David Hume (1711-1776), på 1800-talet i form av positivism och logisk empirism.
Den var nära kopplad till industrialisering, borgerliga livsideal, demokratisering och ifrågasättande av kyrkliga och kungliga auktoriteter.
Den används fortfarande som kunskapsteoretisk utgångspunkt i vetenskaplig forskning. Ett exempel från sociologi och psykologi under andra hälften av 1900-talet är den metod som kallas grundad teori.
Ett annat exempel är behaviorismen och beteendeterapin under 1900-talet samt till stor del nutida kognitiv beteendeterapi. Enligt företrädare för dessa bör man i forskning och behandling hålla sig till det empiriskt konstaterade, det vill säga det med sinnena observerade.
Empirism fungerar inte exempelvis i fysik och kemi, där sinneskunskapen betraktas som bedräglig och man i stället måste lita till instrument som registrerar rent kvantitativa egenskaper hos de studerade fenomenen.
Den fungerar heller inte i all psykologi, eftersom stora delar av denna handlar om subjektivt upplevda känslor, attityder, motiv, behov, värderingar och sambandet mellan dem samt mellan dem och djurs och människors situation.
Radikal empirism (eng: radical empiricism): Kunskapsteori framställd av den amerikanske filosofen William James (1842-1910) och den österrikiske fysikern Ernst Mach (1838-1916). De hävdar att vi har direktkunskap inte bara om isolerade fenomen utan också om sambanden mellan dem. Man behöver enligt dem inte göra några antaganden om något underliggande i form av lagar som förklarar sambanden som i den kunskapsteori som kallas logisk positivism. Att något brukar följa på något annat är, säger de, en fråga om observerad sannolikhet, inte om kausalitet som separat fenomen.
Snarlik term med annan betydelse: empiri.
Relaterade sökord: ekologisk perception, empirisk psykologi, evolutionistisk kunskapsteori, evidensbaserad, falsifikationism, konstruktivism, John Locke, logisk empirism, materialism, objektivism, paradigm, positivism, pragmatism, rationalism, realism, sensualism, verifikation.
Ordformer:
Adjektiv: empiristisk, (eng: empiricist [ɪmˈpɪrɪsɪst], empirisk (eng: empirical [ɪmˈpɪrɪkl].
Person: empiriker, empirist (eng: empiricist [ɪmˈpɪrɪsɪst], plural: empiriker, empirister (eng: empiricists). På engelska används ordet empiric både om kvacksalvare och som synonym till empiricist.
Ordformen 'empiricism' förekommer på svenska huvudsakligen i äldre texter.
["","ekologisk perception","evolutionistisk kunskapsteori","logisk empirism","empirisk psykologi","logisk positivism","behaviorismen","konstruktivism","William James","Ermst Mach","sannolkhet","kausalitet","logisk positivism","beteendeterapin","sociologi","Hippokrates","kognitiv beteendeterapi","objektivism","John Locke","realism","observationer","subjektivt","attityder","motiv","behov","värderingar","falsifikationism","materialism","Vetenskapsteoretisk","positivism","sensualism","rationalism","evidensbaserad","paradigm","verifikation","pragmatism","grundad teori","filosofisk","kunskap","empiri"]