Termen användes första gången av den brittiske forskaren Thomas Henry Huxley (1825-1895) för att karakterisera själslivet som "röken som fabriken släpper ut genom skorstenen".
Epifenomalism
Djur och människor uppfattas enligt denna teori, epifenomenalismen (eng: epiphenomenalism), som rent materiella apparater som alstrar psykiska processer ungefär som det uppstår värme av muskelrörelse.
Ett exempel är den teori som framställts av den amerikanske filosofen John Searle (John R. Searle [dʒɒn ɑː sɜːrl], f 1932). Nervsystemets reaktioner på syn- och hörselintryck, lukt- och smakämnen, värme och kyla, beröring och stick har enligt honom egenskapen att upplevas medvetet. Likadant är det med den medvetna upplevelsen av kroppsliga drifter och behov samt av kroppsliga reaktioner på upplevelser av emotionell natur. Dessa typer av komplexa nervreaktioner, inte enskilda nervreaktioner, är "helt enkelt" medvetna - när de upplevs inifrån av individen själv.
Förmågan att ur minnet återkalla sådana intryck har enligt Searle gett ett övertag i den biologiska utvecklingen, liksom för människans del förmågan att koppla ord och siffror till föreställningarna och att använda begrepp som sammanfattningar för fenomen med vissa likheter.
En liknande teori finns hos en annan amerikansk filosof, Daniel Dennett (f 1942), föreståndare för Center for Cognitive Studies vid Tuftsuniversitetet i Boston. Medvetandet är enligt honom en föreställning som vi konstruerar som en sammanfattning, en abstraktion, utifrån de medvetna processer som vi är med om. Vi uppfinner en behållare för våra perceptioner, tankar och känslor i stället för att inse att dessa är nervprocesser i vår organism, processer som kan studeras inifrån i psykologin och utifrån i neurovetenskaperna. "Meditation består av viss typ av aktivitet i hjärnan som upplevs som ett tillstånd av frid och stillhet."
Relaterade sökord: bodymind, fenomen, fenomenellt medvetande, fenomenologi, kropp och själ, materialism, medvetande.
Ordformer:
Plural: epifenomen (eng: epiphenomena [ˌɛpɪfəˈnɒmɪnə]).
Adjektiv: epifenomenell (eng: epiphenomenal).
Etymologi:
Grekiska: ἐπί {uttal: eppi´} 'på', 'ovanför', 'sekundär' + φαινόμενον {uttal: fajnåmm´nenånn} 'företeelse' (vad som syns, vad man ser).
["materialism","medvetande","fenomenellt medvetande","fenomenologi","meditation","fenomen","bodymind","kropp och själ"]