Adjektiv som används om sådant som gäller kunskap.
Epistemisk tillit (eng: epistemic trust): Egenskapen att ha tillit till någons kunskap eller en kunskapskälla vilken som, till exempel vad som påstås i tidningar, radio, TV och på sociala medier. Motsatsen är egenskapen epistemisk misstro (eng: epistemic mistrust), misstro till vad som påstås av någon eller i en framställning.
Barn och ungdomar med anknytningsproblem kan hamna i en attityd av epistemisk misstro som övergår i allmän misstro till vuxenvärlden.
Epistemiskt påstående (eng: epistemic proposition): Påstående av den typ som ingår i vad som är kunskap om något.
Epistemisk normativitet (eng: epistemic normativity): Att man bör tro på något som framställs som sanning, till exempel Sigmund Freuds teori om neuroser, B.F. Skinners teori om operant betingning och andra liknande teorier som läggs till grund för psykologisk forskning och psykologisk behandling.
Epistemiskt arbete (eng: epistemic work): Forskning om något som man ännu inte har klar kunskap om. Kallas även 'kunskapsarbete', 'kunskapande arbete' (eng: knowledge work).
Epistemiskt objekt (eng: epistemic object): Något man forskar om och ännu inte klart kan definiera eller beskriva.
Relaterade sökord: diskursiv, episteme, epistemisk rationalitet, epistemisk utveckling, epistemologi, grupptänkande, kunskap, kunskapsresistens.
["episteme","epistemologi","kunskapsresistens","kunskap","grupptänkande","epistemisk rationalitet","epistemisk utveckling","Sigmund Freuds","neuroser","diskursiv","anknytningsproblem>>anknytningsbrott","B.F. Skinners","operant betingning","forskning","psykologisk behandling"]