Av det grekiska ordet för arbete: e´rgon (av samma grundord som det svenska 'verk' i 'verksamhet') och 'ekonomi' i betydelsen 'hushållning'.
Ergonomi gäller samspelet mellan människan och den fysiska, psykiska och sociala arbetsmiljön.
Termen ergonomi skapades vid mitten av 1800-talet men glömdes bort och återupptogs först 1949 i Europa som beteckning för vetenskapen om hur arbetet (arbetsredskap, maskiner och arbetsmiljö) ska utformas för att vara anpassat till människan, framför allt hennes förmågor i olika avseenden. Intresset ökade starkt under andra världskriget, då det gällde att utforma vapen och vapensystem, cockpit i flygplanen och hela informationssystem på sådant sätt att människor kunde fungera säkert och effektivt med dem.
Inom den arbetsfysiologiskt inriktade ergonomin gäller det människans fysiska arbetsförmåga med syftet bland annat att undvika oacceptabla belastningar och minska risken för belastningsskador.
I Europa har det funnits en dominans för forskning och åtgärder som gäller kroppsställningar, rörelsemönster och fysiologi. I USA är de flesta egononomer psykologer.
Den ergonomiska verksamheten inom psykologin har tidigare främst gällt anpassning till människans förmåga att inhämta och bearbeta information med målsättningen att undvika mental över- och underbelastning och de följder detta får för effektiviteten, säkerheten och välbefinnandet. Viktiga delproblem är utformningen av instrument och reglage, den fysiska arbetsmiljöns effekter på förmågan att genomföra olika arbetsuppgifter och människa-dator-interaktion.
Numera räknas till ergonomin även psykologisk verksamhet, coaching och mentorskap som gäller inflytande över arbetet, relationer på arbetsplatsen, stress, mental överbelastning, tid till återhämtning, rekreation, tillfällen till motion, avspänning och fysisk träning (som aspekter av firmors personalarbete).
Ergonomi har blivit en viktig del av arbetet med utformning av användargränssnitt i datorprogram.
Relaterade sökord: arbetsmiljöpsykologi, arbetspsykologi, ekologi, engineering, människa-datorinteraktion, människa-maskin-system, mänskliga faktorn, sociotekniska skolan, taylorism, teknisk psykologi.
Ordformer:
Adjektiv: ergonomisk (eng: ergonomic).
Person: ergonom (eng: ergonomist, plural: ergonomists, i USA: biotechnologist, plural: biotechnologists.
["arbetsmiljöpsykologi","arbetspsykologi","ekologi","sociotekniska skolan","taylorism","coaching","mentorskap","teknisk psykologi","mänskliga faktorn","människa-maskin-system","människa-dator-interaktion","engineering","användargränssnitt"]