Verklighetsflykt.
Sund, berikande verklighetsflykt
1. Den kan vara ett sätt att berika vardagen som när man åker på semester, läser en spännande bok eller ser en fantasieggande film, vandrar på stranden eller i skogen, deltar i eller ordnar en fest tillsammans med vänner eller släktingar.
2. Det kan också vara fråga om ett sätt att glömma vardagen, drömma sig bort från allt som är trist och dystert. Det finns rikligt med böcker, filmer och liknande som inbjuder till flykt undan en besvärlig verklighet.
Osund verklighetsflykt
3. Användning av alkohol och andra droger kan också vara ett sätt att nå en berusning som befriar från allt som trycker.
4. Människor som kämpar för ett bättre samhälle reagerar mot makthavares olika metoder att lura in befolkningen i en fantasivärld, som gör att de inte kan förmå sig att delta i reformarbete eller revolutionär aktivitet. Veckotidningar, radio och TV samt sociala medier kan användas och har använts i det syftet.
Religiösa berättelser och ceremonier har i periodvis och i olika sammanhang använts av makthavare för att få befolkningen obenägen att förändra sin sociala situation. Karl Marx såg därför religion som "ett opium för folket".
Relaterade sökord: dagdröm, fabulering, fantasi, försvarsmekanism, histrionisk, mytomani.
Terminologi:
Ordet 'eskapism' hade från början en moraliserande innebörd: att smita undan en verklighet som man i stället borde ta itu med.
Det fick senare en psykologisk och psykiatrisk innebörd: att man som copingstrategi tar till flykt från en verklighet som man inte kan klara av att hantera på ett konstruktivt sätt.
På senare tid har man sett svårigheter med att dra bestämda gränser mellan sund och osund flykt från verkligheten. Det har gjort att man inte kan använda ordet 'eskapism' utan att förklara vad man menar, om det inte betydelsen klart framgår av sammanhanget.
Ordformer:
Person: eskapist (eng: escapist [ɪˈskeɪpɪst].
Adjektiv: eskapistisk (eng: escapistic).
Etymologi:
Ordet 'eskapism' dök upp i USA i början av 1930-talet som ett ord för människors flykt undan 30-talsdepressionens påfrestningar. Det bildades på ordet escape 'fly', av ett franskt (echapper [eʃap'e]) ord vilka båda har en bakgrund i ett folkligt latinskt ord excappare {uttal: exkappa´re} 'ut ur kappan' i vild flykt undan fiendens soldater. Ändelsen '-ism' anger tillstånd eller förhållningssätt.
Ordet 'eskapad' har samma ursprung.
["histrionisk","mytomani","fabulering","dagdröm","Karl Marx","fantasi","försvarsmekanism","copingstrategi","-ism"]