Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "essentialism":
essentialism
essentialism [ɪˈsɛnʃəˌlɪzəm]
Termen 'essentialism' är bildad av det latinska ordet essentia {uttal: essent´ia} 'väsen', bildat på verbet esse 'vara'. Det kom att användas om någots sanna väsen, vad det är i sig själv i motsats till hur det framträder i sin tingliga form med tillfälliga egenskaper.
I filosofin kom essentia att användas som en översättning av den grekiska termen οὐσία {uttal: osi´a} 'substans' (1), 'det underliggande', det sanna, väsentliga och beständiga bakom det tingliga och tillfälliga.
Olika betydelse på olika ämnesområden
Filosofi: Uppfattning enligt vilken ting, djur, sjukdomar, människors olika personlighet och kön har en bestämd given natur. Individuella egenskaper och avvikelser betraktas som tillfälligheter.Denna betydelse har sin grund i de grekiska filosoferna Platons och Aristoteles teori att alla fenomen i den av oss uppfattade och upplevda världen får sin grundläggande struktur och funktion genom att de formas av logiskt definierbara begrepp som till exempel cirkel, kvadrat, människa, träd, sten, guld, silver och så vidare, i idéläran kallade idéer.
Det finns många sorters cirklar, stora och små, till synes helt cirkelrunda eller uppenbart lite förvrängda. Men de har alla som det väsentliga i sig, det essentiella (eng: the essential), det som geometriskt sett definierar en cirkel.
Psykologi och psykiatri: Den filosofiska uppfattningen har legat till grund för klassificeringar av personlighet i olika typer, även i sökandet efter grundegenskaper, grundaffekter och så vidare. Manligt och kvinnligt har ansetts vara något av naturen givet, inte bara som kön utan också i fråga om personliga egenskaper och sociala roller.
Den har också varit en utgångspunkt för sjukdomsklassificeringen i ICD och DSM genom att man försökt fastställa vilka och – speciellt i DSM – hur många av vissa angivna symtom som ska föreligga för diagnosen av varje enskild sjukdom eller funktionsnedsättning.
Man har därmed fått en kategoriindelning, som leder till att en lindrigare form av en störning benämns "subklinisk".
Platons och Aristoteles filosofi ligger till grund för sådana uttryck som "essentiell hypertoni" (eng: essential hypertension), ett för högt blodtryck som finns i sig själv, som en platonsk oförfalskad idé, utan att förhöjningen förklaras av något utanför den själv.
Pedagogik: Essentialism i pedagogiken är uppfattningen att all undervisning ska begränsas och koncentreras till grundläggande färdigheter och centrala begrepp i de olika ämnena.
Ämnesuppdelning av det som ska läras i stället för temastudier och projektarbeten är också något som ligger i den platonska essentialismens natur.
Det är som den österrikisk-brittiske filosofen Karl Popper (1902-1994) visade i avhandlingen The open society and its enemies (Det öppna samhället och dess fiender) utmärkande för ett auktoritärt synsätt: det sanna finns givet på förhand och förmedlas av auktoriteter.
Vardagsliv: Att begränsa aktiviteter till sådant som känns meningsfullt. Denna betydelse förekommer huvudsakligen på engelska.
Ett naturligt sätt att tänka
I utvecklingspsykologi och kognitiv psykologi har flera studier visat det är en fundamental benägenhet hos både barn och vuxna att tänka essentialistiskt, att dela upp saker och ting på kategorier och känna på sig och ibland också klart definiera vad det är som är det essentiella i ett fenomen som bord, stol, hus, djur, klimat, moln och så vidare.
Det är denna benägenhet som tagit form under den biologiska utvecklingen, som fick Platon, Aristoteles och många andra i rationalistisk filosofi att föreställa sig något övervärldsligt som formar de enskilda fenomenen till ett antal avgränsbara kategorier.
Det finns också konsekvenser för hur man uppfattade orsak-verkan-förhållanden, kausalitet. Att barn springer omkring av ren lust att springa ville man liksom Astrid Lindgren förklara med att de "har mycket spring i bena".
Ifrågasättanden av essentialism
Motsatsen till kategorimodellen är olika former av dimensionsdiagnos, som bygger på gradskillnader i stället för på typskillnader, prototypmodellen och spektrummodellen, som är former av så kallad icke-essentialism (eng: non-essentialism). Många hävdar att kulturen i västvärlden på 2000-talet blivit post-essentialistisk (eng: post-essentialist, sällsynt: post-essentialistic).
Tecken på det skulle vara sådant som att man ifrågasätter att det finns en bestämd form av sexualitet, manlighet, kvinnlighet och så vidare och att den vita befolkningen representerar den riktiga människan medan de som avviker setts som underlägsna, mindervärdiga.
Motsatsen till en essentialistisk uppfattning av manligt och kvinnligt är en form av vad som kallas antiessentialism (eng: anti-essentialism), en uppfattning som på 1970- och 1980-talen ansågs viktig för att komma till rätta med föreställningar om den manliga könets naturgivna överlägsenhet över det kvinnliga.
Från slutet av 1900-talet har man dock blivit uppmärksam på problem med antiessentialismen, till exempel att man kan ifrågasätta feminismen som politisk rörelse om det inte finns något specifikt kvinnligt att kämpa för. Det ledde till att man valde begreppet "strategisk essentialism" för att både ifrågasätta väsentliga skillnader mellan manligt och kvinnligt och samtidigt bekämpa de skillnader som tagit och efterhand tar form i olika samhällen, kulturer och religioner.
Relaterade sökord: begrepp, definition, diagnos, dimension, essens, essentiell, existentialism, idealism, kategoriindelning, nosologi, nominalism, onto-etisk-epistemologi, Platon, prototyp, queerteori, skådande, strategisk essentialism.
Ordformer:
Person: essentialist, essentialister (eng: essentialist, essentialists).
Substantiv: väsentlighet (eng: essentiality).
Adjektiv: 1. essentiell (eng: essential [ɪˈsɛnʃl]): väsentlig, liggande i sakens natur, 2. essentialistisk: enligt essentialism i någon form (eng: essentialist [ɪˈsɛnʃəlɪst]), essentialistic [əˈsɛnʃəlɪstɪk], dock i regel endast post-essentialist).
["ICD","DSM>>DSM Diagnostic","onto-etisk-epistemologi","strategisk essentialism","kategoriindelning","manligt och kvinnligt>>kvinnlig","prototypmodellen>>prototyp","definierar","definiera","Manligt och kvinnligt>>kvinnlig","idéläran","idéer","kausalitet>>galileisk kausalitet","gradskillnader","typskillnader","subklinisk","roller","grundaffekter","grundegenskaper","personlighet","dimensionsdiagnos>>dimensionell","Aristoteles","studier","logiskt","pedagogiken","spektrummodellen>>spektrum","diagnosen","funktionsnedsättning","rationalistisk","symptomatisk","filosofin","filosofi","Pedagogik","Psykiatri","Karl Popper","begrepp","definition","utvecklingspsykologi","kognitiv psykologi","dimension","essentiell","essens","substans","existentialism","diagnos","dimension","kategoriindelning","queerteori","idealism","nosologi","kulturer","nominalism","Platons","Platon","Aritstoteles","kategorier","prototyp","typer","begrepp","symtom","skådande","neural"]