Etisk kommitté, etikprövningsnämnd, etikråd är benämningar som används om ett särskilt utsett organ i en verksamhet, där frågor om etiskt och oetiskt kan bli aktuella.
Så gott som alla yrkesföreningar har fastställt etiska principer och behöver då en särskilt utsedd grupp, ett etikråd, som håller principerna aktuella i medlemmarnas dagliga arbete och som behandlar klagomål som gäller etiken i yrkesutövarnas kontakter och relationer med klienter eller uppdragsgivare.
I forskning som kan påverkar människors hälsa eller kränka deras integritet prövas i Sverige varje enskilt projekt av Etikprövningsmyndigheten, innan det får startas.
Sveriges Psykologförbund har ett etikråd med såväl en rådgivande som en utredande funktion.
Till Etikrådet kan klagomål inges beträffande psykologers yrkesetiska handlande. Anmälan kan göras både av medlemmar och av icke-medlemmar men bara ärenden som rör medlemmar i förbundet tas upp till prövning.
Etikrådets arbete grundar sig på yrkesetiska principer som fastställts gemensamt av de nordiska psykologförbunden.
Etikrådet arbetar för att höja den yrkesetiska medvetenheten hos psykologer, dels genom att rådets medlemmar deltar i diskussioner i olika psykologgrupper om yrkesspecifika etiska dilemman, dels genom att de står till förfogande för telefonrådgivning i yrkesetiska frågor.
Etikrådsledamot (ethics committee member): medlem i ett etikråd.
Engelskspråkiga uttryck: ethics committee, institutional review board (IRB), independent ethics committee (IEC), ethical review board (ERB).
Relaterade sökord: arbetsetik, bioetik, etik, etikprövningsmyndighet, forskningsetik, professionell självreglering.
["arbetsetik","bioetik","Etikprövningsmyndigheten","etikprövningsmyndighet","etiskt","etik","principer","integritet","klienter","forskningsetik","professionell självreglering","Sveriges Psykologförbund"]