1. Uppläggning av experiment.
2. Experimentell uppläggning.
I beteendevetenskaplig litteratur träffar man på ett antal beteckningar på olika utformningar av experiment, så kallade experimentella designer. Här ges de vanligast förekommande.
Experimentgrupp-kontrollgrupp-design
Man utsätter en grupp (experimentgrupp, så kallad E-grupp) för viss påverkan medan en annan jämförlig grupp ej utsätts för denna påverkan (kontrollgrupp, så kallad K-grupp). Man söker på det sättet motverka Hawthorneeffekter och placeboeffekter.
Före-efter-design
Man mäter vissa reaktioner och sedan inför man en experimentell variabel (en faktor som man systematiskt låter påverka situationen) och mäter därefter vilka förändringar som har åstadkommits i reaktionerna eller tillståndet i den vävnad, de individer, de grupper osv som man har som försöksobjekt.
Endast efter-design
Två grupper utsätts för olika behandling. Därefter jämför man grupperna i ett eller flera avseenden. Ingen före-mätning i dessa avseenden har således utförts. Om en grupp slumpmässigt utvalda människor utsätts för viss påverkan, till exempel stress, kan man mäta effekten av denna och jämföra med en slumpvis sammansatt kontrollgrupp.
Ex post facto-design
Latinsk beteckning på val av kontrollgrupp "ex post facto", det vill säga efter det att försöket med experimentgruppen föreligger.
Enkelblind-design
Om antingen personalen eller försökspersonerna vet vilka som tillhör experimentgruppen respektive kontrollgruppen är designen av enkelblind-typ.
Dubbelblind-design
Om varken personalen (forskaren) eller försökspersonerna vet vilka som tillhör experimentgruppen (eller motsvarande) eller kontrollgruppen (eller motsvarande) är designen av dubbelblind-typ.
I stället för beteckningar som före-efter-design, endast efter-design och andra liknande förekommer också beteckningar som före-efter-experiment, endast efter-experiment med flera.
Relaterade sökord:
design, experiment, forskningsmetodik, paradigm, randomisering, RCT, spontanremission, studiedesign, variabel.
["experiment","Hawthorneeffekter","placeboeffekter","experiment","forskningsmetodik","paradigm","randomisering","spontanremission","studiedesign","RCT","variabel","design"]