Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "extroversion, extraversion":
extroversion, extraversion
extroversion [ˌɛkstrəˈvɜːʃn], extraversion [ɛkstrəˈvɜːʃən]
Tyska: Extraversion, Extroversion, Extraviertheit, Extroviertheit.
I dagligt tal en läggning som utmärks av livlighet, sällskaplighet, vänlighet och intresse för vad som händer i omvärlden. I psykologiska framställningar med speciella betydelser, olika beroende på i vilken teori som termen används.
Extroversion i psykologisk betydelse spelar en central roll
- i den psykologiska teori som i början av 1920-talet formulerades av den schweiziske psykiatern och psykologen Carl Gustav Jung (1875-1961) och sådan psykologi som bygger på hans teori (till exempel MBTI och socionomiken),
- hos den tysk-brittiske psykologen Hans Jürgen Eysenck,
- i femfaktormodellen och HEXACO-varianten av denna.
Hos Jung är extroversion fråga om riktning av individens psykiska energi utåt mot en mångskiftande verklighet som en motsats till introversion som energins inriktning mot subjektiva tankar, begrepp och reflektioner, som därmed får en starkare verklighetsprägel än de enskilda fenomenen i omvärlden.
Enligt Jung har alla något av båda inriktningarna med en av dem som medveten och den andra som omedveten och mer eller mindre uttalad.
Hos Eysenck och i femfaktormodellen och HEXACO är extroversion en personlighetsfaktor som varierar mellan att vara lite och mycket uttalad i fråga om inriktning på omvärlden och utan att introversion räknas som en självständig egenskap.
Mer informartion om gradskillnad och typskillnad finns under sökordet gradskillnad och i artikeln om femfaktormodellen.
Utåtvändhet i motsats till inåtvändhet enligt C. G. Jung
Enligt Carl Gustav Jung (1875-1961) i boken "Psykologiska typer" (1921) är introversion och extroversion en fråga om den psykiska energins flöde, antingen inåt mot det inre tanke-, känslo- och fantasilivet eller mot omvärlden med dess ting, situationer och människor.
Han kallade dem medvetandets allmänna inställningar till skillnad från de mera specifika funktionstyper (tänkande, kännande, förnimmande och intuition) som laddas med extrovert respektive introvert psykisk energi och får sin prägel av det.
De som är mera extroverta är mer realistiska, men också ytligare och mer praktiska än de som är mera introverta. De uttalat extroverta tänker hellre konkret och individuellt än abstrakt och generaliserande, detta i motsats till de uttalat introverta.
Eysencks teori om extraversion och introversion
Hans Jürgen Eysenck (1916-1997) använde termen extraversion på ett något annorlunda sätt än Jung. Han fann genom omfattande empiriska undersökningar och genom användning av personlighetstest av olika slag att extraversion är ett av de grundläggande sätt som människor skiljer sig från varandra. Det är en variabel som jämte neuroticism och psykoticism är avgörande för vårt förhållningssätt och vårt sätt att agera och reagera.
Termen extraversion står hos Eysenck för sällskaplighet, impulsivitet, livlighet, intensitet och liknande. De utpräglat extraverta söker sällskap och aktiviteter för att känna att de är igång. De som har mindre av denna egenskap vill ha enskildhet och lugn för att känna att de är sig själva.
Femfaktormodellen och HEXACO-modellen
I denna numera allmänt accepterade modell för bedömning av personlighetsegenskaper betecknar extroversion bland annat sällskaplighet, gladlynthet, självsäkerhet och värme i relationer till andra, egenskaper som olika människor har i olika grad.
Relaterade sökord: ambiversion, E-skalan, extrovert, femfaktormodellen, gradskillnad, introversion, introvert, personlighetspsykologi, typologi.
Ordformer:
Adjektiv: extrovert, extravert (brittisk eng: extrovert, brittisk & amerikansk engelska: extroverted). På brittisk engelska även: extravert.
Person: extrovert person, extroverta personer (eng: extrovert, plural: extroverts). På brittisk engelska även extravert, extraverts. På svenska även: en extroverter, extrovertern, plural: extroverter, extroverterna.
Extraversion/extroversion: Genom inverkan av ordet 'introversion' blev stavningen "extroversion" vanlig från början av 2000-talet. I svensk text kan man ibland se båda stavningarna förekomma om varandra i samma framställning. I engelskspråkig text är stavningen med 'o' vanligast i vanlig text, medan stavningen med 'a' är relativt vanlig i vetenskapliga framställningar och förekommer även i icke-psykologiska texter utgivna i Storbritannien.
I Jungs psykologi, femfaktormodellen och HEXACO-varianten av denna används stavningen 'extraversion'.
I denna artikel används den i [exturl:Svensk ordbok|https://svenska.se/tre/?sok=extroversion&pz=1] använda stavningen med 'o'.
Etymologi:
Latin: extra 'utanför' + vertere {uttal: värr´tere} 'vända'.
["Jung","E-skalan","personlighetspsykologi","Carl Gustav Jung","omedveten","personlighetsfaktor","modell","personlighetstest","introversion","introvert","empiriska","funktionstyper","ambiversion","MBTI","typologi","socionomiken","femfaktorteorin","HEXACO-modellen","HEXACO-varianten>>HEXACO","gradskillnad","Hans Jürgen Eysenck","Eysenck","extrovert","femfaktormodellen","personlighetsegenskaper","psykiska energins>>psykisk energi"]