

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "förändring":
förändring
change [tʃeɪndʒ]
Att något blir annorlunda än det var tidigare.
Radikal förändring och kontinuerlig förändring
Man skiljer mellan å ena sidan radikal förändring och å andra sidan kontinuerlig förändring som sker i små steg (radical change resp incremental change eller incremental development).
Radikal förändring sker ofta i ett konflikt-kontroll-perspektiv, kontinuerlig förändring i ett konsensusperspektiv.
Förändring till det bättre
Under andra hälften av 1900-talet använde man i stor utsträckning ordet förändring (eng: change) som liktydigt med förändring till det bättre, alltså i betydelsen utveckling. En sådan tänkte man sig som mer eller mindre genomgripande (transformativ) eller radikal. Ordet 'utveckling' kom i alla sammanhang.
Förnyelse av samhälle och verksamheter och personlig utveckling blev en viktig aspekt av livet i såväl industrialiserade länder som i utvecklingsländer. Begrepp som omstrukturering, reflektion och reframing blev vanliga i framställningar om organisationsutveckling och ledarskap.
Förändringsarbete enligt Kurt Lewin
Den tysk-amerikanske socialpsykologen Kurt Lewin (1890-1947) framställde på 1940-talet en teori om att man kan åstadkomma förändringar i gruppers sätt att fungera genom att först inrikta sig
- på "upptining" (unfreezing), det vill säga på handlingar som företas för att luckra upp vanor och traditioner i det existerande systemet, därefter
- på själva "omstruktureringen" (change) och slutligen
- på "nedfrysning" (refreezing) av det förändrade systemet.
Kurt Lewin konstaterade vidare att planerad förändring som styrs helt uppifrån har mindre chans att lyckas än förändring som involverar dem som är föremål för förändringen. Därför bör man enligt hans teori helst arbeta med aktionsforskning och change agents (förändringsunderlättare).
Transteoretisk modell för beteendeförändring
I början av 2000-talet fick en transteoretisk modell för beteendeförändring (transtheoretical model of change) stor spridning och kom att användas för att stimulera till beredskap för förändringar och för att fastställa i vilken fas som en individ eller grupp befinner sig i en förändringsprocess (eng: change process).
'Förändring' och 'utveckling' var nyckelord i psykoterapi, psykologisk behandling och organisationsutveckling under andra hälften av 1900-talet. Bakgrunden var dels en allmän utvecklingsoptimism, dels en tro på demokrati med allas medverkan, inte bara i samhället utan också i företag, föreningar och familjer.
Pessimistisk acceptans i början av 2000-talet
Under de första årtiondena av 2000-talet skedde en omsvängning mot tillit till starka ledare och inriktning på acceptans av den livssituation som var och en hamnar i och de påfrestningar som vi utsätts för. Man sökte då också se fördelar i vad man kallar "negativt tänkande", misstro och pessimism.
Digital transformation – entusiasm och framtidstro
Genom den digitala transformationen från slutet av 2010-talet har ord som change och förändring bytts mot ord som transformation och transition.
Relaterade sökord: förbättringskunskap, förbättringsvetenskap, förändring av andra ordningen, förändringsunderlättare, iterativt arbetssätt, kraftfältsanalys, planerad förändring, PGSA, psykostatisk-psykokinetisk, transformativ.
["planerad förändring","förändring av andra ordningen","radikal","förändringsunderlättare","konflikt-kontroll-perspektiv","konsensusperspektiv","iterativt arbetssätt","PGSA","omstrukturering","reflektion","reframing","Lewin","aktionsforskning","negativt tänkande","pessimism","förändringsagenter","transteoretisk modell för beteendeförändring","kraftfältsanalys","transformation>>transformativ","transition","transformativ","förbättringskunskap","förbättringsvetenskap","psykostatisk-psykokinetisk","digitala transformationen>>transformativ"]

